Setari Cookie-uri

5 trucuri care te ajuta sa slabesti pe timp de iarna

Strategii care te ajuta sa-ti mentii silueta in timpul sezonului rece!

In timpul sezonului rece, castigul in greutate reprezinta o problema des intalnita, cata vreme in aceasta perioada suntem expusi unor comportamente si tentatii care inlesnesc acumularea kilogramelor nedorite.

Mancarurile de sezon, delicioase (insa bogate caloric), pretexte nenumarate de socializare asociate belsugului bahic si scaderea motivatiei pentru miscare si exercitii fizice, toate acestea reprezinta factori favorizanti ai castigului ponderal. In plus, zilele din ce in ce mai scurte si mai reci fac mult mai atragator, de exemplu, uitatul la TV, cu o cana de ciocolata calda alaturi, decat o plimbare alerta in aer liber.

dieta sezonul rece
Foto: Svitlana Sokolova, Shutterstock

Iata cateva strategii si secrete care te ajuta sa iti mentii greutatea in limite normale pe parcursul sezonului rece:

1. Dormi suficient

Atunci cand vremea se raceste iar zilele sunt mai scurte, organismul isi incetineste metabolismul si isi prelungeste perioada necesara de odihna. Cu alte cuvinte, simtim nevoia sa dormim mai mult. Este indicat sa adormi mai devreme de miezul noptii, pentru a te trezi dimineata si a te bucura de cat mai mult soare, fapt care iti influenteaza in bine ciclul somn-veghe (somnul tau va fi de calitate si odihnitor), starea de spirit si impiedica obiceiurile alimentare paguboase, cum ar fi gustarile nesanatoase de la ore tarzii.

Citește și:

2. Stai la soare cat de mult poti

Lipsa luminii naturale iti poate afecta nivelul de serotonina, fapt care predispune la aparitia apatiei, depresiei si chiar declansarea poftelor pentru alimente nesanatoase. Pentru a sta departe de excesul de carbohidrati, stai in lumina naturala cat mai mult (acest truc are efect, chiar daca afara este innorat). Bea-ti cafeaua pe balcon, aseaza-ti biroul langa geam, iar in timpul pauzei de pranz mergi la o scurta plimbare prin imprejurimi. Atunci cand se intuneca (in jurul orei 17), aprinde luminile in toata casa sau, daca esti mai norocos, aprinde focul in semineu. In unele state nordice, exista posturi tv speciale care difuzeaza imagini ale unei guri de semineu, cu busteni arzand, ore intregi, care au o uimitoare popularitate si audiente pe masura in randul telespectatorilor.

3. Nu renunta complet la carbohidrati

Pentru a-ti asigura un nivel al serotoninei in limite normale, nu renunta complet la carbohidrati. In acest mod, elimini si obiceiul de a manca in mod compulsiv tot pe ce pui ochii. Ideal ar fi ca mesele ce contin carbohidrati sa ti le programezi dupa amiaza sau seara devreme, atunci cand nivelul de serotonina scade si apar poftele; nu sta departe de paste, paine, ovaz, porumb sau cartofi copti cu ierburi aromatice, in general este bine sa mananci ce iti place, cata vreme nu o faci in exces, iar alimentele contin carbohidrati complecsi, buni pentru sanatatea ta.

Citește și:

4. Consuma fructe si legume de sezon

Arma secreta in a-ti mentine silueta pe timp de iarna? Mergi la aprozar si cumpara fructe si legume de sezon, in detrimentul celor aduse de peste mari si tari sau crescute cu forta in solarii. Poate ca este timpul sa reincluzi in dieta ta nucile, merele, gutuile, ridichile negre, sfecla rosie, varza, morcovii sau dovleceii. Cercetatorii brazilieni au aratat ca persoanele care au consumat legume si fructe de culoare verde-inchis sau portocalii pe timp de iarna au prezentat o scadere ponderala mai accentuata pe parcursul a 6 luni decat restul persoanelor. In plus, costa relativ putin si sunt delicioase, pentru ca le consumi in sezon.

5. Fa mai multa miscare in interior

Daca pe timp de vara este mai usor, acum este posibil ca motivatia de a te imbraca si de a infrunta frigul de afara ca sa ajungi la sala de fitness sa se incadreze pe o panta descendenta. Insa exista solutii! Gaseste o activitate de interior care sa fie amuzanta si antrenanta. Nintendo Wii Fit (care poate fi cadoul perfect de Craciun), DVD de fitness (tae-bo, zumba sau orice altceva iti este pe plac) care iti prezinta miscarile intr-un mod antrenant si usor de practicat, coarda de sarit sau corzile elastice, strepper-ul – toate aceste accesorii te ajuta sa iti mentii forma fizica si sa arzi calorii intr-un mod distractiv.

Citește și:

Foto prima pagina: gpointstudio, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
15 Decembrie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.