Setari Cookie-uri

5 beneficii importante ale consumului de cafea

Afla ce beneficii importante pentru organismul tau ofera cafeaua.

Daca nu iti poti imagina startul unei zile fara o ceasca aburinda de cafea alaturi, atunci afla ca in fiecare zi, aproximativ 2.25 miliarde de cesti de cafea fac oamenii mai fericiti. Insa pe langa starea de bine si tihna oferite, cafeaua are si o serie de beneficii pentru sanatatea ta. Iata cateva dintre acestea.

beneficii cafea Foto: Anatoly Tiplyashin, Shutterstock

Beneficii oferite de cafea

1. Cafeaua tine la distanta anumite boli degenerative sau cancere

Cafeaua scade riscul afectiunilor cronice hepatice, care pot cauza cancer. In plus, specialistii au demonstrat ca un consum moderat de cafea reprezinta cea mai buna alternativa dietetica in ceea ce priveste protectia pe termen lung impotriva bolii Alzheimer, iar in ceea ce priveste boala Parkinson, nu doar ca are un rol important in preventie, insa ajuta la atenuarea simptomelor in cazul subiectilor la care boala era deja instalata.

Citește și:

2. Cafeaua creste productivitatea si stimuleaza acuitatea mentala

Cafeaua (si alte bauturi pe baza de cofeina) nu doar te trezeste si te mentine intr-o stare de alerta, ci s-a demonstrat ca imbunatateste performantele motorii si cognitive, memoria de scurta durata, rapiditatea reactiilor si capacitatea de a a lua cele mai bune decizii, scazand in acelasi timp starea de epuizare fizica si mentala.

3. Cafeaua scade riscul de a face diabet zaharat de tip 2

Cercetatorii au stabilit, intr-un studiu din 2012, ca subiectii care au consumat cafea au prezentat cel mai mic risc pentru diabetul zaharat de tip 2, comparativ cu subiectii care au consumat sucuri acidulate indulcite cu zahar sau chiar alte bauturi pe baza de cofeina sau decofeinizate (cum ar fi ceaiul).

4. Cafeaua asigura sanatatea inimii si nu creste in mod periculos tensiunea arteriala

Atunci cand este consumata de catre o persoana sanatoasa (normotensiva), cafeaua nu provoaca cresteri importante ale tensiunii sanguine. Un studiu american a aratat ca nu exista o asociere statistica puternica intre consumul de cafea pe termen lung si cresterea tensiunii arteriale sau chiar intre consumul obisnuit de cafea si bolile cardiovasculare, dimpotriva, cafeaua ajuta la mentinerea sanatatii inimii, scazand semnificativ sindroamele coronariene acute.

Citește și:

5. Cafeaua are efect analgezic

Daca te confrunti cu stari de oboseala si cu dureri difuze si suparatoare in timpul zilei de lucru, atunci o pauza de cafea este tot ce ai nevoie. Cercetatorii norvegieni au studiat un grup de subiecti care performau munca de birou si au stabilit ca persoanele care au consumat cafea s-au simtit mult mai rejuvenate si au declarat un nivel de intensitate a durerii mult mai scazut decat persoanele care sareau peste pauzele de cafea. Un motiv numai bun sa mergi chiar acum sa iti faci o ceasca de cafea si sa iti iei pauzele mult mai in serios!

Foto prima pagina: Subbotina Anna, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
28 Martie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.