Setari Cookie-uri

Laboratorul de chimie din cremele si uleiurile pentru plaja

Alegerea unui produs cosmetic din grupa creme si uleiuri pentru plaja nu mai este un lucru atat de usor de facut.

Studiul privind calitatea cremelor si uleiurilor pentru plaja face parte din Campania nationala de informare si educare “Sa invatam sa gandim in termeni chimici”.

Alegerea unui produs cosmetic din grupa creme si uleiuri pentru plaja nu mai este un lucru atat de usor de facut, datorita multitudinii de ingrediente de natura chimica folosite la fabricarea acestora, dar si aspectelor ce tin de etichetare, coroborate si cu unele lipsuri de natura legislativa. La fel ca in toate actiunile sale, APC isi asuma misiunea sa aduca la cunostinta consumatorilor informatiile necesare utilizarii, in cunostinta de cauza, a cremelor si uleiurilor pentru plaja.

ulei de plaja Foto: nikitabuida, Shutterstock

Sarutul soarelui – despre radiatii


Pielea este cel mai mare organ al corpului omenesc cu o suprafata de 1,5 metri patrati in cazul unui adult si indeplineste urmatoarele roluri: producerea vitaminei D, reglarea temperaturii si protectia impotriva razelor ultraviolete. In piele se afla glandele sudoripare cu rol de reglare a temperaturii corpului, glandele sebacee care mentin epidermul moale si il protejeaza de agentii externi si receptorii nervosi. Stratul profund al pielii este responsabil pentru producerea de melanina, care absoarbe razele ultraviolete nocive si creeaza un pigment care ii ofera pielii aspectul de bronz dupa expunerea la soare.

Citește și:

Energia Soarelui ajunge pe Pamant sub forma de radiatii electromagnetice si sub forma de fluxuri de materie. Radiatia solara este definita ca radiatie electromagnetica, cu lungimi de unda din intreg spectrul undelor electromagnetice. Se considera ca majoritatea acestora sunt in spectrul luminii ultraviolete (UV), al luminii vizibile si al radiatiilor infrarosii (caldura). Se mai considera ca o mare parte a radiatiilor solare nocive care vin catre Pamant sunt blocate de straturi de protectie („filtre“) din atmosfera inalta a Pamantului: „stratul“ de ozon, de exemplu, blocheaza o mare parte din radiatiile ultraviolete, care ajunse integral pe Pamant ar nimici aproape toate formele de viata in mai putin de o jumatate de ora.

Problematica speciala este dezvoltata in legatura cu radiatiile UV, care au cele mai multe efecte asupra corpului omenesc.

Citește și:

In acest context s-a dezvoltat conceptul de protectie solara, care reprezinta totalitatea metodelor, materialelor si substantelor care protejeaza omul impotriva efectelor radiatiilor UV.

Protectia solara pe intelesul tuturor

Ce este SPF? Factorul de protectie solara – SPF indica gradul de protectie impotriva arsurilor solare al fiecarui produs printr-un numar care arata de cate ori este mai mare timpul care trece de la aplicarea cremei pana la inrosirea pielii, fata de timpul de inrosire a pielii fara aplicarea cremei. Valorile acestui factor variaza de la 6 la 50+. Explicatia ar fi valabila la produsele SPF 15, dar medicii de specialitate avertizeaza ca nu trebuie sa ne imaginam ca un produs cu SPF 50 ne protejeaza triplu fata de altul cu SPF 15, desi ambele ecraneaza foarte bine radiatiile UV-B. Concret, produsele cu SPF 6 absorb 87,5% din radiatii, cele cu SPF 12 absorb 91,7% din radiatii, SPF 15 absoarbe 94%, … iar SPF 50 absoarbe 98% din radiatii.

In termeni standardizati, pentru o intelegere facila, toate cremele de protectie solara se supun urmatoarei clasificari:

Citește și:
  • cu nivel scazut de protectie: SPF 6
  • cu nivel mediu de protectie: SPF 12
  • cu nivel inalt de protectie: SPF 15-25
  • cu nivel foarte ridicat: SPF 30-50
  • cu nivel extrem de ridicat: SPF 50+

Chimie si etichete

Analiza nivelului de toxicitate a ingredientelor a fost realizata de catre o echipa de experti coordonata de dl. conf. univ. dr. Costel Stanciu. Atat medicii pediatri, cat si unii producatori, prin mentiunile afisate pe ambalaj, nu recomanda ca acest tip de produs sa aiba in compozitie urmatoarele substante: alcool etilic, parabeni (conservanti), ftalati, fenoxietanol, propilen glicol, glicerina, polietilen glicol, coloranti sintetici, alergeni, parfum, sulfati, alcali, Sodium Laureth Sulfate (SLES), Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Polipropilen Glicol (PPG), ulei de parafina, materii prime derivate din uleiuri minerale, silicon, dioxan. Analizand informatiile de pe ambalajele a 46 de produse din portofoliul urmatoarelor branduri: A-Derma, Apivita, Bioderma, Clarins, Clinique, Collistar, Elmiplant, Fabulous, Garnier, Gerocossen, Gerovital, Jason, La Roche Posay, Alverde, Avene, L’erbolario, Sun Dance, Nivea, Plant Activ, Sensive, Skin Gard, Vichy, Lancaster si Biotherm, au reiesit urmatoarele:

Citește și:
  • 57% dintre produsele analizate au in compozitie parfum;
  • 39% dintre produsele analizate au in compozitie nanoparticule de dioxid de titan;
  • 36% dintre produsele analizate au in compozitie fenoxietanol;
  • 24% dintre produsele analizate au in compozitie polietilen glicol;
  • 21% dintre produsele analizate au in compozitie propilen glicol;
  • 20% dintre produsele analizate au in compozitie disodium EDTA;
  • 20% dintre produsele analizate au in compozitie parafina;
  • 15% dintre produsele analizate au in compozitie nanoparticule de tetramethylbutylphenol
  • 16% dintre produsele analizate au in compozitie coloranti sintetici;
  • 14% dintre produsele analizate au in compozitie alcool etilic;
  • 8% dintre produsele analizate au in compozitie nanoparticule de silica;
  • 7% dintre produsele analizate au in compozitie palmitat de retinol;
  • 7% dintre produsele analizate au in compozitie benzophenone-3;
  • 5% dintre produsele analizate au in compozitie ethylhexyglicerin;
  • 5% dintre produsele analizate au in compozitie parabeni/conservanti;
  • 1% dintre produsele analizate au in compozitie lilial;
  • 1% dintre produsele analizate au in compozitie BHT;

Parfumurile sintetice (flagrance) (exista in 57% dintre produsele analizate) pot avea peste 200 de ingrediente in compozitia lor si contin cantitati mari de toxine si chimicale neafisate. De multe ori, parfumurile sintetice contin ftalati care au rolul de a face persistent mirosul si care patrund foarte rapid in piele crescand semnificativ riscul de diabet de tip 2. De asemenea, parfumul sintetic provoaca iritatii ale pielii, dermatite, migrene, ameteli, tuse violenta, hiperpigmentare.

Titanium Dioxide (Dioxidul de titan) (exista in 39% dintre produsele analizate) este un alt ingredient comun in unele creme solare. Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului a clasificat Dioxidul de titan sau E171 ca posibil cancerigen pentru oameni. Efectele adverse ale absorbtiei de dioxid de titan pot fi: probleme hepato-biliare, alergii, boli ale sistemului digestiv, dereglari hormonale, tulburari nervoase, boli intestinale, cresterea colesterolului etc.

Phenoxyetanolul (exista in 36% dintre produsele analizate) este un conservant folosit ca alternativa la parabeni si poate cauza alergii, toxicitate la nivelul organelor, iritatii la nivelul pielii (dermatite) si ochilor. Potrivit Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite, phenoxyethanol-ul poate afecta sistemul nervos central si poate da stari de voma.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Iunie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.