Kudika
29 Iunie 2016

Alegerea unui produs cosmetic din grupa creme si uleiuri pentru plaja nu mai este un lucru atat de usor de facut.

PEG (Polyethylene Glycol) (exista in 24% dintre produsele analizate) este un compus provenit din industria petro-chimica, utilizat la scara larga in industria cosmetica. Polyethylene Glycol-ul are rolul de a ajuta alte ingrediente sa patrunda mai usor in piele, de a stimula absorbtia. Aceasta functie a PEG este in special periculoasa atunci cand produsul cosmetic contine si alte ingrediente daunatoare, care patrund astfel in piele mai usor. Cu cat este mai mic numarul de dupa literele PEG, cu atat mai mult stimuleaza absorbtia in piele. Este sintetic si poate cauza reactii alergice toxice, acnee, dermatita de contact si este potential cancerigen.

Propylen glycol (exista in 21% dintre produsele analizate) este un emulsificator si are rolul de a absorbi apa si de a pastra umiditatea in cosmetice. Acesta poate cauza iritatii la nivelul pielii si ochilor, iar produsele cosmetice ce contin Propylen Glycol le sunt total contraindicate persoanelor cu alergii, eczeme, psoriazis sau alte boli ale pielii.

Disodium EDTA (EDTA - acid etilendiaminotetracetic sintetizat din formaldehida si cianura de sodiu) (exista in 20% dintre produsele analizate) este un controlor de vascozitate folosit pentru a preveni deteriorarea cosmeticelor si produselor de ingrijire. Acest ingredient altereaza structura pielii permitand substantelor chimice sa patrunda in straturile profunde ale pielii cauzand dermatita de contact si probleme hormonale.
Paraffinum liquidum este un produs sintetic al petrolului procesat chimic care se regaseste in 20% dintre produsele analizate. Acest ingredient poate provoca probleme respiratorii, alergii si iritatii ale pielii, afectiuni neurologice, boli renale, pulmonare, cancer.

Colorantii sintetici (exista in 16% dintre produsele analizate) sunt folositi cu scopul de a infrumuseta aspectul compozitiei. Acestia contin saruri ale metalelor grele care depoziteaza toxine in piele provocand acnee, hiperactivitate la copii, dureri severe de cap, mancarimi la nivelul ochilor, iritatii ale pielii si pot fi cancerigeni.

Benzophenone -3 (exista in 7% dintre produsele analizate) – protejeaza cosmeticele si produsele de ingrijire personala de la deteriorare, absorbind, reflectand si imprastiind razele UV. Food and Drug Administration (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca protectie solara (nu necesita prescriptie medicala) in concentratii de pana la 6%. In Suedia folosirea acestui ingredient in cosmetice este interzisa.

Benzophenone – 3/ Oxibenzona este un compus organic derivat al benzofenonei (benzofenona-3) si este frecvent intalnita in cremele destinate protectiei solare, fiind un absorbant pentru razele UVB si UVA. Face deci parte din categoria filtrelor solare. Totusi, odata intrata in piele, oxibenzona actioneaza ca fotosensibilizator, astfel ca expunerea la lumina soarelui poate deveni periculoasa. Reactii fotoalergice, disfunctionalitati endocrine, modificari la nivel celular si chiar cancer sunt riscuri asociate oxibenzonei, potrivit unui numar mare de studii luate in considerare de specialistii de la SKIN DEEP la realizarea fisei de evaluare a ingredientului.

Palmitatul de retinol (exista in 7% dintre produsele analizate) este un derivat de vitamina A, care este si el asimilat prin piele si pare sa fie responsabil pentru formarea de tumori ale pielii si leziuni canceroase interne. Oficial, palmitatul de retininol este considerat un ingredient inactiv, dar o serie de studii au aratat ca acest aditiv se modifica sub influenta soarelui si produce mari cantitati de radicali liberi care pot duce la deteriorarea ADN-ului.

Parabenii (exista in 5% dintre produsele analizate) sunt conservanti ce apar in cremele solare sub forma de „methyl-”, „ethyl-” si „propyl-paraben” si se regasesc in produsele analizate. Provoaca alergii si probleme respiratorii. Deregleaza sistemul hormonal, producand un exces de estrogen, ceea ce poate duce la cancer de san. In plus, studiile arata ca methylparabenul aplicat pe piele reactioneaza cu razele UVB, ceea ce duce la imbatranirea prematura a pielii si la distrugerea ADN-ului. Din pacate, functia parabenilor, adica cea de conservare a produselor cosmetice a fost preluata de alta categorie de substante chimice, cunoscuta sub denumirea de chelatori si anume Tetrasodium EDTA sau Disodium EDTA. Rolul acestor substante este de a pastra culoarea si parfumul cremelor pentru plaja, adica de a impedica rancezirea produselor. Deci, urmariti pe eticheta cremelor si uleiurilor pentru plaja si aceste doua substante!

Butylphenyl methylpropional (lilial) (exista in 1% dintre produsele analizate) - ingredient parfum, rol de mascare/acoperire a mirosului. Conform Directivei UE 1223/2009, acest ingredient este inclus pe lista cu substante alergene (Anexa 3 – Substante pe care produsele cosmetice nu trebuie sa le contina decat cu anumite restrictii). Butylphenyl Methylpropional trebuie indicat pe eticheta atunci cand este folosit in concentratii mai mari de 0.001% in produsele pentru ingrijirea pielii de tip leave-on, si 0.01% in produsele pentru ingrijirea pielii care se clatesc, de tip rinse-off.

Ethylhexyglicerin (exista in 5% dintre produsele analizate) poate cauza reactii alergice si iritatii. Multe produse cosmetice ce se pretind a fi „fara conservanti” contin acest conservant.

BHT (Hidroxitoluen butilat) (exista in 1% dintre produsele analizate) este un antioxidant care are rolul de prevenire sau incetinire a deteriorarii cosmeticelor sau produselor de ingrijire personala, deteriorare datorata reactiilor chimice cu oxigenul. BHT poate provoca leziuni la nivelul ficatului si aparitia de tumori, este alergen pentru piele si ochi si de asemenea este potential cancerigen. Deja interzise in Uniunea Europeana, BHA si BHT sunt folosite ca stabilizatori si conservanti in produsele cosmetice. BHA este considerat un agent cancerigen. BHT este un ingredient pe baza de toluen, care este un iritant moderat si poate favoriza aparitia tumorilor.

Studiul complet poate fi citit aici.

Foto prima pagina: Anna Omelchenko, Shutterstock

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: