Feniculul, planta magica, vindecatoare, cu gust dulce, inrudita cu patrunjelul, morcovul si mraarul, este folosita ca ingredient in retete si ca planta medicinala de sute de ani.
Feniculul, pe langa gustul deosebit confera o sursa inegalabila de vitamina C, vitamina A, antioxidanti, potasiu, acid folic si fibre.
Fructele de fenicul, in afara de valoarea lor fitoterapeutica, reprezinta si un foarte apreciat condiment. Ele contin 2-7% ulei volatil format din anetol, transanetol si cisanetol, limonen, alfa-pinen, fencona, metilcarvicol, extragol; lipide, aleurona, derivati cumarinici, flavonoide (cvercitin, camferoglicozid, flavonol-3-glucuronid), zaharuri, substante minerale, mucilagii, stigmasterina.
Teoretic, toata planta este comestibila. Frunzele sale aromatizeaza salatele sau sunt utilizate ca ingredient pentru sosuri. Tulpina si bulbul, in afara de salate, pot fi consumate alaturi de branza. Depinde insa de specie.
Grecii l-au considerat ca pe un medicament, dar si ca produs alimentar, iar romanii l-au apreciat mai mult ca pe un condiment. De asemenea, ei au facut un extract de fenicul pentru a trata boli oculare, in special cataractele.
- Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice.
- Ultima dorință a Mioarei Roman a fost îndeplinită de către Isabela: Mama sigur a auzit-o...
- Detalii din spatele camerelor de filmat. Ce a zis Alex Abagiu despre emisiunea Bravo, ai stil!
- Interviu Leony - artista din Germania de care sigur te vei îndrăgosti!
Citeste continuarea pe Realitatea.net
foto interior si prima pagina: Brent Hofacker Shutterstock