Sfecla rosie, o mina de aur pentru sanatatea sangelui si a creierului

Sfecla rosie, o mina de aur pentru sanatatea sangelui si a creierului
Kudika
29 Iunie 2017

Ati poftit o salata de sfecla rosie si n-ati gasit hrean in piata? Nici nu-i de mirare, inca nu e sezonul. Nu disperati si nu aruncati sfecla! Este una dintre minunile pamantului, iar o cura de cateva zile va poate prelungi viata cu cativa ani.

Nu numai ca este plina de substante nutritive esentiale precum vitaminele B, fierul, manganul, cuprul, magneziul si potasiul, dar reprezinta o mina de aur pentru sanatate. Este bogata in nitrati, pe care corpul il transforma in oxid nitric - un compus care relaxeaza si dilata vasele de sange. Asta inseamna o circulatie mai buna si, posibil, o scadere a tensiunii arteriale.

Un studiu a constatat ca subiecti care au baut sucul de o singura radacina de sfecla rosie au inregistrat o scadere a tensiunii arteriale. Sfecla nu are doar un impact potential pozitiv asupra tensiunii. Este, de asemenea, bogata in betaina si folati, care impreuna duc la scaderea nivelului homocisteinei, deci reduc riscul de leziuni ale arterelor si a bolilor de inima.

Mai mult, nitratii stimuleaza performanta fizica. Intr-un studiu, ciclistii care au baut suc de sfecla si-au marit performanta cu 15%. Pentru un asemenea efect, este nevoie de trei pana la cinci radacini, in functie de marimea lor.

Citeste continuarea pe Realitatea.net

foto interior si prima pagina: TalyaAL, Shutterstock

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:


Setari Cookie-uri