Setari Cookie-uri

Cum se nasc tragediile si cum pot fi depasite

In lumea noastra moderna, o lume in care totul se petrece in viteza, sunt mult mai frecvente situatiile in care se ajunge la o tragedie in loc sa analizam lucrurile cu inteligenta. Cu totii suntem ,ignoranti, dar avem posibilitatea sa devenim intelepti. Acest process necesita insa efort, practica, atentie, prezenta.

Unul dintre ganditorii mei preferati, din perioada clasica, este Epictet, un filozof grec din primul secol dinaintea erei noastre. L-am descoperit cand eram destul de tanar si am fost foarte impresionat de invatatura lui chiar daca atunci nu il intelegeam foarte bine.

Peste ani am revenit la scrierile lui si am descoperit lucruri noi. Recent l-am recitit din nou si am fost surprins de ceva ce el a spus. Epictet nu a fost un tip de om placut/amabil; s-a nascut sclav – desi mai tarziu a fost eliberat – si a fost tratat atat de rau de stapinul sau incat la un moment dat din cauza batailor primite a devenit schiop. A fost un om dur si acest lucru a fost in mod clar reflectat in scrierile lui*. Acesta este si citatul care m-a surprins: ”Iata cum se naste tragedia: cand ignorantii se confrunta cu vicisitudinile vietii”.

Citește și:

Experinta versus informatii

O tragedie poate fi ceva mare, semnificativ, dar in acealsi timp poate fi si ceva de dimensiuni mai mici. Putem inlocui cuvantul “idiot” cu “ignorant” sau “neintelept”.
Nu vreau insa sa se inteleaga prin asta cineva care nu stie sa citeasca sau sa scrie. Cineva poate sa fie foarte inteligent, ca un profesor de la Harvard, dar in acelasi timp ignorant atunci cand este vorba de experienta vietii.

Citeste continuarea pe AndreeaRaicu.ro

Vizionare placuta


Kudika
20 Iulie 2017
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.