Iti daruiesc reteta mea de cozonac framantat la masina de facut paine!
Pentru ca nu am bicepsi la fel de fortosi ca bunica, framantarea cozonacului mi se pare misiune imposibila. Dar, pentru ca legea compensatiei este intotdeauna valabila, lenesul este aproape de fiecare data foarte creativ. Respectand aceasta lege, am descoperit o reteta super simpla de cozonac framantat la masina de facut paine.
Mai jos gasiti reteta scrisa, dar si format video.
Spor si Sarbatori fericite!
Ingrediente cozonac la masina de paine
Pentru aluat
- 250 ml lapte caldut
- 50 ml ulei
- 50 g unt la temperatura camerei
- 3 galbenusuri de ou
- 1/2 lingurita de sare
- esenta de rom, coaja de lamaie, arome dupa gust
- 2 pliculete zahar vanilat
- 150 g zahar (eu am folosit brun, pentru ca sper ;) )
- 500 g faina
- 1 pliculet drojdie uscata
Pentru umplutura
- 200 g nuca macinata
- 3 albusuri batute cu un praf de sare
- 3 linguri de zahar
- 2 linguri cacao
Mod de preparare cozonac la masina de paine
Ingredientele pentru aluat se pun pe rand in vasul masinii de framantat paine, mai intai cele umede, apoi cele uscate, apoi este selectat programul de "framantare aluat" de doua ori (pe rand, pe masina mea sunt 2h40min in total).
- Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice.
- 9 activități distractive de weekend cu prietenii tăi
- Un nou concept de show, STRINGS OF LOVE, by PRESTIGE ORCHESTRA, unic în România
- It's not just about cooking, it's about the story. Cleopatra Stratan este primul invitat al seriei online Kitchen Table Talks
Pentru umplutura, se amesteca ingredientele cu o lingura.
Aluatul obtinut in urma framantarii se imparte in 4 parti egale care se intind cu facaletul, se umplu cu amestecul de nuca si albus si se impletesc doua cate doua (vezi video).
Update: La recomandarea cititoarei noastre, Lucica Anisoara Ion, am incercat sa intind aluatul manual, cu ulei, fara faina si fara facalet. Ca urmare, cozonacul a crescut mai frumos!
Cozonacii se lasa la crescut 30 min, apoi se ung cu galbenus, se prezara zahar pe deasupra si se dau la cuport, 180 grade C, aprox 20 minute sau pana se rumenesc frumos.
Pofta buna!