Setari Cookie-uri

Gabriela Saulea: In Romania, 'gura lumii' e principalul motiv de depresie dupa divort

Am stat de vorba cu Gabriela despre despartire, vindecare si bucuria noilor inceputuri.

Ce putem face pentru a ne vindeca?

Vindecarea este un proces lung si complex, care presupune multa energie si timp investite in propria persoana, iar majoritatea a uitat sa faca asta in zilele noastre. Ne focusam pe alte lucruri si uitam de ceea ce este cu adevarat important.

Pentru a ne vindeca, avem nevoie in primul rand de ajutor specializat. Pentru prima etapa a divortului, etapa cea mai grea, am lasant programul New Start 12.

Programul este astfel conceput incat intr-un interval de 3 luni, de-a lungul a 12 pasi saptamanali, sa readuca claritate in viata personelor zdruncinate de un divort, sa asigure un echilibru emotional adultilor, prevenind impactul psihologic asupra copiilor acestora.

Care sunt cele mai neplacute aspecte ale unui divort?

Tot ce tine de un divort este vazut ca un aspect neplacut, insa noi incercam sa schimbam aceasta mentalitate. Este greu sa treci printr-un divort, trebuie sa te lupti cu rezistenta la schimbare. Da, este doar rezistenta la schimbare cea care ne aduce atata suferinta, nu vrem sa acceptam ca viata ni se schimba, indiferent cat de pregatiti suntem sau cat ne doream aceasta schimbare. Trebuie sa schimbi un statut social, poate o casa, poate ca trebuie sa te lupti pentru copii, sa renunti la un loc de munca sau sa iti mai iei un job etc. Toate aceste aspecte sunt delicate si pot fi foarte neplacute.

Citește și:

divort foto: jiris, Shutterstock

Putem schimba asta abia cand vom inţelege ca trebuie sa mergem mai departe odata cu schimbarea, ca trebuie sa renuntam la a trai in trecut si sa ne reinventam intr-o situaţie complet noua şi necunoscuta. Abia atunci vom putea sa lasam sentimentele negative deoparte, sa uitam trecutul si sa ne regasim pe noi, cei autentici, nemodificati de compromisul traiului in doi si sa gasim o fericire noua.

Se spune ca vorba "pana moartea ne va desparti" nu prea mai e de actualitate. Tu ce crezi?

Aruncand o privire la relatiile din zilele noastre se observa ca ceva din atitudinea noastra fata de relatiile serioase s-a schimbat. Cei mai tineri dintre barbati par sa amane sau sa evite casatoriile sau relatiile serioase, iar dintre cei care intra in relatii si se casatoresc, aproximativ jumatate se despart sau divorteaza. Dupa divort mulţi barbaţi prefera sa ramana singuri pentru a evita riscul unui nou eşec sau pentru ca nu vor sa mai treaca prin experientele neplacute pe care le-au trait in trecut.

Citește și:

In acelaşi timp, deşi multe femei au adoptat acelasi model, tot par mai interesate de o relatie stabila decat barbatii, eventual un mariaj. Femeia a devenit independenta si demonstreaza ca poate sa faca totul pe propriile picioare. Si chiar reuşeşte. Sexul opus este privit de multe ori ca un adversar si nu ca un aliat. Constata de multe ori ca este singura si asta o poate face nefericita, dar e capabila sa isi revina si sa mearga mai departe. Prefera sa astepte partenerul perfect “Mr. Right” pentru care sa faca pasul cel mare. Pur si simplu femeia din ziua de azi vrea mai mult de la viata si asta de multe ori in detrimentul relatiei.

Citeste mai multe despre Gabriela aici.

Foto prima pagina: zimmytws, Shutterstock

Vizionare placuta


Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.