Chiar și la vârstă adultă, oamenii obișnuiesc să idealizeze relațiile de cuplu, să caute atracțiile magnetice și fulgerătoare, să considere prioritară acest tip de atracție pentru ca relația să funcționeze. Dar chiar și așa, dacă nu ne putem forța atracțiile, le putem educa!

Dar cum se manifestă atracția, cum se produce aceasta? Încercând să răspundă unor astfel de întrebări, psihologii au identificat două tipuri de atracție, punându-ne la îndemână unelte de înțelegere a propriilor emoții și de management emoțional.

Specialiștii vorbesc despre atracțiile de deprivare și atracțiile inspiratpare, ambele, probabil, la fel de intense, dar cu siguranță diferite în ceea ce privește impactul asupra relației și a sănătății emoționale.

Ce sunt atracțiile de deprivare: cum le identificăm, cum le valorificăm

Când ne îndrăgostim nebunește, dar relația nu merge...

Atracțiile de deprivare sunt deosebit de intense, bulversante, adesea putând semăna cu un fel de dependență de celălalt.

Acest tip de atracție apare atunci când persoana respectivă nu este vindecată emoțional, prezintă un gol pe care încercă să îl umple prin prezența și acțiunile unei alte persoane, punând pe umerii celuilalt responsabilitatea fericirii proprii, crezând sau sperând că o altă persoană îi va aduce fericirea și senzația de împlinire și echilibru interior.

Adesea acest tip de atracție dă naștere unor relații dezechilibrate, care devin toxice pentru ambii parteneri și nu pot continua, persoana dorită nereușind să fie disponibilă pentru partenerul ce încerca să se vindece, confirmând astfel bucla acelui gol emoțional.

În acest tip de atracții sau relații putem pica cu toții, dar ne putem educa, putem caută să ne identificăm vulnerabilitățile, acele goluri, și să începem să refacem acea zonă dureroasă emoțional prin forțele proprii, cu sau fără ajutorul unui psihoterapeut.

Când ne-am îndrăgostit nebunește și relația nu merge… Atunci este semnalul că trebuie să ne uităm în noi înșine și la nevoile noastre neîmplinite, pentru că atracția pe care o simțim pornește de la deprivare. Citeste continuarea articolului in pagina 2 >>

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: