Setari Cookie-uri

Când simțim iubirea într-un mod dăunător: tipologia celor dependenți de iubire

Se spune că rămânem blocați la vârsta la care am primit cea mai puțină iubire. Psihologia modernă observă omul în toată esența sa, de la copilăria timpurie și până la experiențele recente, toate având un ecou asupra comportamentului actual. Când vine vorba despre relații, mai mulți „parametri” funcționează simultan pentru fericirea cuplului, de la modul în care iubim și comunicăm, până la stilul de viață, valori prioritare și cultură.

Vă invităm să pătrundem sumar, dar cât mai complet în psihologia celor dependenți de iubire.

Este foarte greu să ieșim din cercul vicios al iubirii dependente și al nevoilor noastre intense și manipulatoare, care ne preiau controlul și ne îndreaptă către o relație care ne face mai mult rău decât bine. În loc să ne simtitm fericiți, acceptați și împliniți în relațiile sentimentale pe care le dezvoltăm, observăm că de multe ori apar probleme de cuplu care conduc relația într-o zonă mai puțin plăcută.

Inspirați din scrierile lui Susan Peabody, autoarea care a introdus pentru prima oară termenul de LAA (Love Addicts Anonymous), vă propunem să rămâneți alături de noi pentru a descoperi cele mai întâlnite tipologii ale dependenților de iubire. Și este foarte potibil ca și noi să fi fost cândva acolo, sau poate încă mai suntem. Identificarea zonelor de dezechilibru privind sinele și psihologia personală ne ajută să identificăm soluțiile bune și, pas cu pas, să le implementăm în viața noastră pentru a trăi mai fericiți, mai împliniți și iubind sănătos.

Citește și:

Susan Peabody este autor al cărțîi “Arta schimbării: Secretul tău către o viață mai bună”, dar și al cărții “Dependența de iubire: Cum să depășești obsesia și dependența în relații”.

Susan Peabody este specialist și consultant în relații, scriitor și profesor, cu o experiență de 26 de ani în relații, iubire și dependență de iubire. Dependența de iubire poate lua mai multe forme. O persoană poate fi în mai multe feluri dependentă de iubire.

Aceste tipologii, spune autoarea, se pot combina, se pot suprapune.

Important este să le identifici, să le tratezi și să nu le lași să se transforme în iubire nocivă.

Despre tipuri de a iubi într-un mod dăunător: dependenți de iubire

Dependentul de relații – NU TE MAI IUBESC… DAR, TE ROG, NU MĂ PĂRĂSI!

Acest tip de dependență este destul de des întâlnită. Deși relația respectivă nu îi mai aduce beneficiile dorite și firești ale unei relații, sau poate chiar a devenit disfuncțională, uneori abuzivă, totuși persoana respectivă continuă să rămână în acea relație. Aici intervin două sentimente puternice: teama de a nu rămâne singur, care este mai degrabă o nesiguranță – oare cum mă voi descurca singur, iar pe de altă parte este speranța – că poate totul se va schimba, va fi mai bine, sunt promisiuni, totul se va rezolva. Niciunul din aceste sentimente nu conduc către o iubire sănătoasă.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Noiembrie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.