Setari Cookie-uri

Anxietatea în relații: cum o recunoaștem, cum o depășim?

Anxietatea este caracterizată de o stare de neliniște, de tensiune, de teamă fără un motiv real sau de reacție prin teamă exagerată la un motiv real. Anxietatea afectivă apare adeseori în relații, putând fi resimțită de ambii parteneri. Descoperă în acest articol cum recunoșți anxietatea în cuplu și posibile soluții pentru a o învinge.

Anxietatea de despărțire

Anxietatea care apare atunci când o relație nu mai merge și sfarsitul acesteia pare foarte aproape poate fi însoțită de sentimente intense, de suferință profundă. Teama de abandon, insecuritatea, dependența financiară sau de altă natură față de partener, gânduri privind suferința copiilor care pot fi prezenți din relație sau respingerea familiei, iată că foarte multe aspecte sunt legate în mod aparte de cuplul respectiv și de modul în care persoana în cauza și-a desfășurat activitatea în cuplu. Ruperea dintr-o relație sau părăsirea de către partener poate declanșa, pe bună dreptate, anxietate, mai ales că, în unele situații, o astfel de hotărâre poate schimba radical viața partenerilor.

Citește și:

De asemenea sunt cazuri care necesită ajutor exterior pentru soluționare, mai ales când ruperea vine din relațîi abuzive, conflictuale.

Cum putem depăși perioadele anxioase?

În primul rând făcând cele mai bune alegeri pentru noi și cei dragi nouă, chiar dacă acestea ne pot arunca brutal în afara confortului și siguranței. Apoi, lucrul cu propria persoană și ajutorul unui psihoterapeut pot face minuni pe această cale a redescoperirii valorilor și autenticității interioare. Din pacate acest drum nu este tocmai scurt și în niciun caz unul ușor. Ajutorul celor dragi, atunci când există, poate fi valoros.

Cărțile motivaționale și indrumarele pot fi, de asemenea, de ajutor, precum și relatările și experiențele altora, povești ale oamenilor care au reușit să treacă peste încercările vieții și care acum servesc că încurajare și exemplu.

Citește și:

Va recomandăm și cărțile:

  • Comunicarea nonviolenta - MARSHALL B. ROSENBERG – disponibila pe Carturesti.ro
  • Trauma, anxietate si iubire. Constelarea intentiei: calea catre o autonomie sanatoasa - Franz Ruppert – carte disponibila pe Elefant.ro
  • Stilurile de atasament - Amir Levine, Rachel S.f. Heller – carte disponibila pe Libris.ro

Foto articol: De la Kseniya Ivanova/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
23 Februarie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.