Setari Cookie-uri

Anxietatea în relații: cum o recunoaștem, cum o depășim?

Anxietatea este caracterizată de o stare de neliniște, de tensiune, de teamă fără un motiv real sau de reacție prin teamă exagerată la un motiv real. Anxietatea afectivă apare adeseori în relații, putând fi resimțită de ambii parteneri. Descoperă în acest articol cum recunoșți anxietatea în cuplu și posibile soluții pentru a o învinge.

Anxietatea este legată în primul rând de echilibrul interior al fiecărei persoane, de traumele personale și de (ne)depășirea acestora.

Când vorbim despre anxietatea în relații, putem spune că aceasta se poate manifestala incepurul relației, pe parcursul acesteia sau, când este cazul, atunci când relația nu mai merge și poate cel mai bun pas rămâne despărțirea.

Anxietatea prezentă la începutul relației

Trecând peste fluturașii din stomac, anxitatea resimțită la începutul relației poate avea numeroase repercursiuni negative și poate sta la baza neimplicării emoționale în cuplu. Când apare, este posibil să va confruntați cu relații prea scrute.

Limitarea implicării în relație, prin prisma anxietății, determina partenerul să se retragă, la rândul sau, făcând efort să înțeleagă mesajele contradictorii care ii sunt transmise, cum sunt cele de tandrețe în raport cu cele de apărare, retragere sau chiar atac.

Citește și:

De asemenea, persoanele care prezintă anxietate pot născoci riscuri și situații neadevărate, dar care pot răni sau îndepărta partenerul.

Cauzele anxietății manifestate la începutul relației pot fi legate de modul în care s-au desfășurat sau finalizat relațiile precedente, dar și de traume „câștigate” din familia în care persoana respectivă a trăit, a crescut ca și copil, s-a format ca și adolescent.

Anxietatea prezentă în timpul relației

Anxietatea în cursul unei relațîi poate aduce cu sine și alte emoții și gânduri negative, cum ar fi gelozia, impulsivitatea care poate merge până la conflict major și violență.

Alte elemente care pot caracteriza anxietatea în cuplu sunt reprezentate de suspiciuni la tot pasul cu privire la comportamentul partenerului, agitația și neliniștea, stare de nemulțumire frecventă, parcă nimic nu este așa cum ți-ai dori, senzația că nu eșți înțeleasă și apreciată așa cum ti-ai dori. De asemenea, reticența de a te implica în activități noi împreună cu partenerul sau chiar independent de acesta poate caracteriza anxietatea în relație.

Citește și:

Sigur că toate aceste sentimente de mai sus pot să apară în orice relație, dar atunci când acestea sunt intense,frecvente și afectează modul în care te simți în cuplu, poate este timpul să reevaluezi care sunt motivele acestor stări de nefericire.

Anxietatea în cuplu poate fi reală, mai ales în relațiile toxice.

În astfel de situații, poate cel mai bun pas pentru a depăși această conjunctură îl reprezintă acela de a apela la un psihoterapeut care, împreună cu tine, va identifica problemele, cauzele și posibilitățile de rezolvare a acestora. Citește continuarea articolului în pagina 2 >>

Vizionare placuta


Kudika
23 Februarie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.