Setari Cookie-uri

Certurile din cuplu: dragostea pe câmp de luptă

Conflictele apar în orice relație, indiferent de natura acesteia, iar gura lumii spune că acolo unde nu există ceartă, nu există sentimente. Dar până unde un conflict are rol constructiv și de unde devine distructiv? Multe relații de cuplu se pot pierde în conflictele și sentimentele negative generate de acestea, deși partenerii se iubesc. Cum putem gestiona mai bine comunicarea în relație?

Este firesc să avem discuții în contradictoriu, suntem oameni diferiți și deci gândim diferit. Însă discuțiile cu ceilalți ne ajută să ne dezvoltăm, să aflăm și alte idei și ar trebui să aibă rol constructiv, astfel încât să aflăm cele mai bune soluții pentru problemele care ne macină ori să aflăm părerea sinceră a celuilalt într-o situație confuză pentru noi.

Din păcate, de multe ori aceste discuții care ar trebui să fie constructive degenerează în certuri, reproșuri, uneori chiar cuvinte urâte sau mai mult.

Cum putem gestiona mai bine discuțiile în contradictoriu din cuplu?

Comunicarea reprezintă o parte foarte importantă într-o relație, însă dacă n-ai avut un model sau nu ai dezvoltat această latura a vieții, cu siguranță nu reprezintă o parte ușoară.

Citește și:

Modelele relaționale din trecut

Fără să vrem aducem în prezent modele relaționale învățate deja în trecutul nostru, fie în familia în care am crescut, fie în fostele relații. Astfel că e posibil să le aplicăm și în cuplul actual, fără să fim conștienți de acestea.

De aceea, a ne studia atent comportamentul și reacțiile pe care le avem în raport cu partenerul de viață, studiind totodată și emoțiile pe care le resimțim în acele momete tensionate poate fi de foarte mare ajutor pentru a ne corecta pe noi înșine.

Vă recomandăm să citiți și:

Comunicarea nonviolentă - Marshall B. Rosenberg

Frustrările personale

Dacă resuim să ne indentificăm frustrările, dar și acele elemente care ne hrănesc egoul, putem aduce claritate în comunicarea cu cel drag, punctând exact ceea ce ne face rău și cum am dori să se întâmple. Sigur, în final se ajunge la o soluție ajustată, astfel încât aceasta să nu devină o povară pentru partenerul nostru.

Citește și:

Cultura și valorile partenerilor de cuplu

Diferențele culturale și de valori în viață pot naște conflicte foarte mari între parteneri, mergând până la ruptura relației și despărțire. Este adevărat că dacă nu mergeți în aceeași direcție, poate fi de ajutor să vă reevaluați viitorul împreună. Uneori, chiar dacă este dureroasă, atunci când nu se poate ajunge la armonie, despărțirea poate aduce mai mult bine pentru viața celor doi.

Vizionare placuta


Kudika
13 Aprilie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.