Setari Cookie-uri

Cele 7 tipuri de iubire semnalate de psihologi: cum evoluăm în legăturile noastre emoționale

Sentimentele noastre sunt foarte complexe și adesea se întrepătrund. Este uneori foarte dificil să găsim cauza unor comportamente, să ne identificăm emoțiile și vulnerabilitățile. Psihologii au răspuns de-a lungul vremii prin diverse clasificări ale emoțiilor noastre, dar și ale tipului de relații pe care le legăm și le construim. Vă invităm să descoperiți cele 7 tipuri de iubire, semnalate pentru prima oară de Sternberg, renumit psiholog ce ne-a oferit de-a lungul carierei sale mai multe teorii despre iubire și relații.

Cele 7 tipuri de iubire, de relații

Robert Sternberg este cel care a semnalat pentru prima dată cele 7 tipuri de iubire, urmând ca teoriile sale să fie integrate, dezvoltate și adaptate zilelor noastre.

Iată care sunt cele 7 tipuri de iubire în teoriile lui Sternberg, pornind de la cele trei componente ale iubirii: pasiunea, intimitatea emoțională și angajamentul.

Dragostea adevărată

Această relație de cuplu este una la care visăm cu toții, aceea în care toate cele 3 componente ale iubirii există: pasiunea, angajamentul și intimitatea emoțională. Psihologii ne spun că nu întotdeauna începem pur și simplu o astfel de relație, ci uneori ajungem la iubirea adevărată după ce am trecut prin alte tipuri de iubire cu același partener, practic relația a evoluat, s-a dezvoltat.

Citește și:

Este relația ideală, însă cele trei componente nu sunt mereu egale, acestea variază ca intensitate, unul poate fi dominant, însă important este că există toate trei.

Totuși, chiar și o astfel de relație are nevoie să fie întreținută, căci nu va străbate timpul rămânând mereu la fel. Uneori poate interveni rutina, alteori pasiunea poate să scadă. Fiecare partener se poate implica pentru a menține relația puternică.

tipuri de relatii si iubire Foto: goodluz/ shutterstock.com

Relația în care cei doi se plac

În această situație este prezent un singur comportament: intimitatea, dar pasiunea și angajamentul lipsesc. Cei doi se simt ei înșiși în relație, acceptați și înțeleși, sinceri și deschiși, însă acest tip de relație descrie mai degrabă prietenia și nu dragostea adevărată.

Citește și:

Relația în care atracția este maximă

Mulți dintre noi am experimentat o astfel de relație, aceea în care partenerii nu știu foarte multe unul despre celălalt, însă se simt atrași ca doi magneți, se gândesc în permanență unul la celălalt, tresar la fiecare telefon, se caută, se așteaptă.

Acest tip de realtie poate reprezenta și începutul unei legături între doi parteneri, când simțim fluturii în stomac, dar mai apoi, când pasiunea se mai domolește, celelalte comportamente ale unei relații să prindă contur. În caz contrar, cei doi se despart.

Așadar, în acest tip de relație domină pasiunea, dar angajamentul și intimitatea lipsesc.

Iubirea însoțitoare

În acest tip de relație întâlnim angajamentul și intimitatea, însă lipsește pasiunea. Este tot un tip de relație care descrie mai degrabă prietenia decât cuplul durabil.

Citește și:

Relația „tristă”

Relația tristă sau iubirea tristă face referire la acele legături în care partenerii împart angajamentul și pasiunea, dar le lipsește intimitatea, iar cea din urmă poate crea impresia de singurătate în cuplu, de neînțelegere. Citește continuarea în pagina 2 >>

Vizionare placuta


Kudika
5 Octombrie 2021
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.