Setari Cookie-uri

5 Hoți ai fericirii tale din cuplu și nu numai

Ce reprezintă cuplul? Este puterea manifestării iubirii dintre doi parteneri? Este mai mult decât atât? Mulți dintre noi, fără să ne dăm seama, putem avea așteptări exagerate de la partenerul de cuplu. Toate aceste așteptări, gânduri și proiecții ne fură practic fericirea, păcălindu-ne să mergem pe alte căi decât cele care ne conduc la echilibrul interior, la maturitate emoțională și la mulțumire.

Ne este furată, de fapt, asumarea emoțională, asumarea propriei vieți, propriilor câștiguri.

5 Hoți ai fericirii noastre din cuplu

Considerăm că partenerul este responsabil de fericirea noastră

V-ați gândit vreodată că doar într-o relație vă simțiți fericit/ă? Sau că viața are sens dacă persoana de care sunteți îndrăgostit/ă vă iubește înapoi? Ori invers, că viața nu are sens dacă nu sunteți iubit? Că poate celălalt este vinovat pentru toată suferința pe care o simțiți?

Cu siguranță cei din jur ne influențează și starea noastră depinde și de aceștia. Dar nu în cea mai mare măsură. Până la urmă, noi suntem proprii noștri stăpâni, părinte al copilului din noi, iar alegerile noastre sunt în mare măsura cele care ne aduc unde suntem.

Citește și:

Așadar, poate că nu ar trebui să punem în totalitate pe umerii partenerului nostru responsabilitatea pentru fericirea noastră. Și nouă ne este greu să purtăm această responsabilitate pentru partenerul de viață. Un grad mai mare de independență ne aduce mai aproape de echilibrul interior.

probleme de comunicare in cuplu Foto: Yuliya Chsherbakova/ shutterstock.com

Facem presupuneri

Mai ales în discuții, presupunem că știm deja ce vrea să spună partenerul, chiar dacă acesta nu a exprimat clar ce gândește. Aceste presupuneri se dovedesc unori sau, poate, mai des, a fi greșite.

De asemenea, sunt situații cad aceste prsupuneri și interpretări sunt negative. De exemplu ne facem un gând negativ cu privire la partener, deși poate intenția acestuia a fost bună. Celălalt își pierde, la rândul lui, inițiativa de a se mai exprima liber și astfel apar noi probleme de comunicare în cuplu.

Citește și:

Cultivăm starea de victimă

Este o capcană în care oricare dintre noi poate să cadă. Fie noi suntem victima în relație și ne plângem adesea, fie ne plângem pur și simplu cu privire la alte probleme pe care le avem. Este destul de dificil și pentru partener să ne audă tot timpul și, într-o relație echilibrată, acesta va încerca să găsească soluții să ne ajute, până la epuizare.

Există psihologi care țin cursuri legate de ideea de a ieși din această stare de victimizare, de a merge pe propriile noastre căi, de a avea puterea să ne ridicăm din durere și să mergem către fericire. Sunt studii și strategii prin care putem renunța la starea de victimă și putem deveni mai puternici, mai împliniți, mai fericiți.

Suprapunem emoțiile prezente cu relația în general

Facem referire în special la emoțiile intense. Vi se întâmplă să reproșați partenerului că „niciodată nu...” sau „întotdeauna...” ori „de fiecare dată...”? Dacă analizăm mai atent ce spunem, ne dăm seama că nu este chiar așa, niciodată sau de fiecare dată, ci că de fapt ne legăm de amoțiile noastre puternice din prezent. Dar aceste acuzații creează o atmosferă a cuplului care are însă un ecou îndelungat. Îl îndepărtăm pe celălalt, deși poate că relația avea mai multe aspecte pozitive decât negative.

Citește și:

Este important să fim conștienți de puterea emoțiilor prezente și totodată să nu o confundăm cu relația noastră în general. Citește continuarea în pagina 2 >>

Vizionare placuta


Kudika
23 Noiembrie 2021
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.