Setari Cookie-uri

Sindromul Moș Crăciun în cuplu: o capcană de care să ne ferim

Îl așteptăm pe Moș Crăciun să ne aducă magie și fericire în viață, să ne împlinească dorințele cele mai cele, să ne bucure și să ne sprijine. Ei bine, aceste proiecții nu le punem doar asupra lui Moș Crăciun... Iată cum ia naștere și cum ne prinde în capcană sindromul Moș Crăciun în relațiile de iubire.

Cum ia naștere sindromul Moș Crăciun

În general acest sindrom se exprimă la începutul relațiilor și se manifestă prin proiectarea unor dorințe și nevoi asupra celuilalt. Vedem în celălalt speranța pentru fericirea noastră și proiectăm așteptările pe care le-am avea de la partenerul ideal (încredere, susținere, înțelegere, ascultare, interacțiune, atașament etc.).

Însă, cu timpul diferențele dintre cei doi pot ieși la iveală și, în funcție de interesele comune, cei doi parteneri pot reuși să meargă mai departe împreună sau... ajung la despărțire.

Sindromul Moș Crăciun atrage însă o serie de simptome, de suferințe pe care le trăiește cel ce cade în această capcană, astfel încât acest sindrom determină persoana respectivă să nu privească cu maturitate o relație, ci doar din unghiul așteptărilor.

Citește și:

sindromul mos craciun in relatii Foto: Merla/ shutterstock.com

Astfel că, atunci când relația începe să devină șubredă, partenerul neîndeplinind așteptările, pot să apară tot soiul de simptome precum:

  • stare de teamă, anxietate până la atacuri de panică
  • Depresie sau tristețe inexplicabilă
  • Tulburări de personalitate sau chiar fobii
  • Tulburări de alimentație (mâncatul compulsiv)
  • Tulburări de somn
  • Gânduri de sinucidere
  • Tulburări ale vieții sexuale

Într-o relație matură așteptările se clădesc împreună și nu sunt așteptate să vină de la sine, iar diferențele dintre cei doi sunt îmbrățișate.

Este firesc să fim diferiți și totodată este firesc ca celălalt să nu poarte pe umerii săi responsabilitatea fericirii noastre.

În acest sindrom putem cădea cu ușurință după o despărțire dintr-o relație în care ne-am implicat profund și apoi căutăm bucăți din acea relație în următoarea.

Citește și:

Un alt motiv ar fi acela că ne lăsăm purtați de atracție în relații, iar pasiunea și fluturii din stomac dispar după câteva luni de relație.

De asemnea, atunci când nu ne-am maturizat încă în relații, putem experimenta sindromul lui Moș Crăciun.

O relație de cuplu presupune și o serie întreagă de compromisuri, pe care le putem face fără a ne călca pe propriile valori și totodată fără a-l răni pe celălalt. Relațiile sunt complexe, tocmai de aceea poate deveni complicat să găsim partenerul ideal (dar nu perfect).

Sursa foto articol: Kanea/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
21 Decembrie 2021
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.