Setari Cookie-uri

Kit de învingătoare: Cum să ieși dintr-o relație abuzivă în 10 pași

Din păcate, majoritatea femeilor au experimentat cel puțin o dată în viață un tip de relație abuzivă, iar astăzi avem curajul să vorbim despre aceste subiecte cândva tabu, să le punem pe tavă fără rușine, cu putere și încredere, cu sinceritate și claritate. Relațiile abuzive nu dor și nu au efecte distrugătoare doar pe durata pe care se desfășoară, ci lasă în urma lor un lung ecou, unul al traumei. Cu cât identificăm mai repede că nu ne potrivim în relație cu partenerul nostru și că această conexiune dintre noi are efecte toxice asupra noastră, cu atât este mai bine. Iată care sunt cele mai comune semne ale unei relații abuzive și cum poți să depășești cu bine această conexiune toxică.

Cum iti poti da seama ca te afli intr-o relatie abuziva?

Semnalele de alarmă ale unei relații abuzive în care partenerul încearcă să exercite control asupra ta și să îți limiteze libertatea pot fi identificate prin anumite comportamente și modele de interacțiune. Poate îți pare incredibil, dar de cele mai multe ori este un tipar. Aceste semne pot fi subtile și pot crește în intensitate pe parcursul relației. Este important să le recunoști și să acționezi în consecință pentru a-ți proteja echilibrul emoțional și siguranța fizică. Iată câteva semne de alarmă comune în astfel de relații abuzive:

Controlul excesiv și gelozia (care intițial pare nevinovată)

Partenerul tău încearcă să controleze toate aspectele vieții tale, inclusiv relațiile cu prietenii și familia, activitățile sociale și financiare. Incerca să știe tot ce faci și când, cu cine. Devine gelos și posesiv în mod nerezonabil și te acuză fără motiv că îl înșeli sau că vrei să-l părăsești. In astfel de discuții te vei simți nedreptățită, vei simți că nu are încredere în tine, vei dori să ii căștigi încrederea făcând ce își dorește el de la tine (o capcană) – dacă identifici aceste sentimente și gânduri, nu ești pe drumul cel bun.

Citește și:

Te manipulează emoțional

Manipularea emoțională este folosită pentru a obține controlul asupra ta. Te face să te simți vinovată, te amenință sau te șantajează emoțional pentru a-și atinge scopurile. În plus, te face să te simți responsabilă pentru comportamentul abuziv pe care îl manifestă. Tu ești de vină pentru stările lui (ceea ce este fals).

Folosește tactici de izolare

Sunt anumite tactici pentru a te izola de cei dragi,astfel că partenerul tău va încerca să te separe de prieteni și familie. Te descurajează să petreci timp cu aceștia și te face să te simți vinovată dacă îi vizitezi. Ba chiar te cei simți stingheră să vorbești cu acești de față cu el la telefon. În cele din urmă, te vei simți singură și izolată, devenind dependentă de el. scopul lui chiar acesta este: dependența de el, îtâi socială, apoi și materială.

Citește și:

Te critică și îcearcă să te umilească

Pe parcursul relației, partenerul tău te va critica în mod constant, niciodată nu vei fi suficient de bună, dar mereu vei putea mai mult, DOAR dacă te vei strădui mai mult. Îți minimalizează realizările și îți subminează încrederea în tine. Poate ajunge să încerce să te umilească în public sau în privat și te face să te simți inferioară în fața lui, dar și în fața propriilor tale valori.

Violenta fizică și verbală

Abuzul fizic și verbal reprezintă forme extreme de control și abuz în relație. Partenerul tău poate recurge la acte de violență fizică, cum ar fi lovirea sau împingerea, manifestând agresiuni asupra ta. Totodată, te poate amenința, insulta sau umili verbal.

Citește și:

cum sa iesi din relatiile abuzive Foto: fizkes/ shutterstock.com

Redobândește-ți libertatea și depășește o relație abuzivă

Într-o relație abuzivă, partenerul încearcă să-și asume controlul asupra vieții tale și să-ți limiteze libertatea. Acest tip de relație poate avea efecte extrem de distructive și poate afecta negativ atât starea ta mentală, cât și echilibrul emoțional. Totuși, există modalități prin care poți să ieși din această relație toxică și să-ți recâștigi independența. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta:

Recunoaște că ești într-o relație abuzivă

Primul pas crucial este să îți recunoști situația și să accepti faptul că te afli într-o relație abuzivă. Acest lucru necesită conștientizarea comportamentului abuziv al partenerului tău și conștientizarea consecințelor negative pe care le are asupra ta.

Citește și:

Caută sprijin emoțional

În timpul acestui proces dificil, este important să cauți sprijin emoțional din partea persoanelor de încredere, cum ar fi prieteni sau membri ai familiei. Aceștia pot oferi susținere, înțelegere și sfaturi care te pot ajuta să treci prin această perioadă și să-ți recâștigi puterea personală. Dacă te-a izolat, încearcă în ascuns, prin mesaje poate, să iei legatura cu acele persoane în care șstii că poți avea încredere. Nu îți fie teamă să ceri ajutor. Citește continuarea în pagina 2 >>

Vizionare placuta


Kudika
30 Mai 2023
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.