Setari Cookie-uri

Modele pentru femei normale

Va mai amintiti de Luisel Ramos, modelul care a lesinat imediat dupa ce a parasit podiumul de prezentare in timpul saptamanii de moda din Uruguai (august 2006)? Tanara de 22 de ani a murit imediat dupa, deoarece inima i-a cedat in urma lipsei de alimentatie. Luisel Ramos adoptase cu 3 luni inainte de eveniment o dieta bazata numai pe salata verde si Cola dietetica. In luna februarie a anului urmator, sora acesteia in varsta de 18 ani, modelul Eliana Ramos, a murit in urma unui atac de cord cauzat tot de malnutritie.

Unii designeri de couture si pret-a-porter au vorbit public despre lupta lor continua cu propria greutate (Karl Lagerfeld, Kate si Laura Mulleavy de la Rodarte, Donna Karen) insa pana si acestia continua sa creeze haine potrivite pentru a fi modelate doar de fete incredibil de slabe si vandute unor cliente la fel de slabe. Conceptul de haine pentru marimi naturale nu exista in vocabularul marilor designeri.

Totusi majoritatea femeilor depasesc cu mult dimensiunile fotomodelelor. Acestea sunt aceleasi femei care, oricat si-ar dori, stiu ca nu ar putea sa incapa sub nici o forma intr-o haina creata de designeri. In conditiile acestea nu e de mirare ca o poza nud a modelului de “marime plus” Lizzie Miller, publicata in editia Americana din septembrie a revistei Vogue, a starnit o dezbatere asupra pozitiei pe care marimile normale o au in lumea modei.

Tanara in varsta de 20 de ani a fost aleasa pentru un pictorial ce urmarea sa exemplifice principiul de a te simti bine in pielea ta. Lizzie Miller are o inaltimea 1,80 si cantareste in jur de 80 de kilograme, ceea ce o incadreaza in greutatea medie a femeilor din S.U.A. Totusi industria modei considera ca greutatea acestei tinere e prea mare chiar si pentru a fi model “de marime plus”. Cazul ei a tras atentia catre femeile de dimensiuni normale.

Conform ABC News “mica fotografie din revista de moda o arata pe Miller purtand nimic altceva decat un zambet castigator. Totusi, nu pieptul, mainile sau picioarele au fost cele care au atras atentia, ci mai degraba un colacel de grasime de pe stomac, destul de mic dar foarte vizibil. Din momentul in care revista a atins standurile de ziare, zeci de femei (si chiar si cativa barbati) s-au grabit sa intre pe site-ul revistei pentru a-si exprima satisfactia de a vedea o femeie adevarata in paginile unei reviste de moda si frumusete”

Aceste reactii stau drept dovada a faptului ca femeile nu gasesc nici un punct comun cu imaginile prezentate de obicei in revistele de moda si de aceea tot ce pot simti rasfoind paginile acestora e un sentiment de alienare. Cand media e inundata de femei cu corpuri lipsite de orice picatura de grasime, cu piele fara defecte, si cu trasaturi perfecte, nu e de mirare ca din ce in mai multe tinere sufera de anorexie sau bulimie iar respectul de sine a devenit pentru acestea un concept lipsit de sens. De multe ori nici nu ne dam seama ca daca am vedea aceeasi femeie inainte de a trece prin mainile armatei de stilisti si prin procesele de retusare foto, nu am recunoaste-o.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
17 Septembrie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.