Setari Cookie-uri

Modele pentru femei normale

Va mai amintiti de Luisel Ramos, modelul care a lesinat imediat dupa ce a parasit podiumul de prezentare in timpul saptamanii de moda din Uruguai (august 2006)? Tanara de 22 de ani a murit imediat dupa, deoarece inima i-a cedat in urma lipsei de alimentatie. Luisel Ramos adoptase cu 3 luni inainte de eveniment o dieta bazata numai pe salata verde si Cola dietetica. In luna februarie a anului urmator, sora acesteia in varsta de 18 ani, modelul Eliana Ramos, a murit in urma unui atac de cord cauzat tot de malnutritie.

Nevoia de a vedea modele cu care femeia de dimensiuni normale sa se poata identifica se poate observa si in succesul de care se bucura modele de “marime plus” precum Crystal Renn si Inga Eiriksdottir.

Crystal Renn si-a inceput cariera de model pe vremea cand era dispusa sa isi puna in pericol sanatatea de dragul faimei internationale. Si intr-adevar cariera ei, atat cat a durat, a fost una de succes. Insa, dupa cum aceasta declara, avea palpitatii, era atat de slabita incat lesina atunci cand mergea un pic mai mult, iar oasele i se vedeau prin pielea ce incepuse sa capete nuante de gri. A ales sa fie sanatoasa asa incat a renuntat la dietele drastice si s-a orientat catre o cariera ca model de “marime plus”. Se pare insa ca acum se bucura de un success mult mai mare ca inainte. Dupa cum declara chiar ea in lucrarea autobiografica “Hungry” (“Infometata”)”in timp ce orasul nebun inca iubeste sa se uite prosteste la femeile ultra slabe” exista un apetit din ce in ce mai mare in lumea modei pentru “formele naturale pe care le are corpul unei femei atunci cand nu este privat de mancare”.

La scurt timp dupa revenirea in lumea modei ca model de “marime plus”, Anna Wintour, editor sef pentru Vogue, a ales-o pentru o editie dedicata femeilor normale. In perioada urmatoarea Crystal Renn a aparut in reviste precum Vanity Fair, Elle (editia italiana), si CosmoGirl. Tanara numara in palmaresul ei si aparitia pe coperta revistei Harper’s Bazaar, fiind singurul model de “marime plus” care si-a gasit drumul in faimoasa revista americana. Crystal Renn a mai avut si aparitii pe podium modeland haine pentru Vena Cava, Heatherette si Jean-Paul Gaultier (collectia pret-a-porter 2006, Paris).

Povestea ei si a altora ca ea contrazic tiparele industriei modei. Femeile au incercat indeajuns de mult sa se modeleze dupa fanteziile si preferintele designerilor, si evident asta nu a adus decat tulburari psihice si de alimentatie. Standardul de frumusete impus de acestia nu e unul normal. Poate ca e momentul ca designerii sa-si reinventeze muza trecand de la femeia schelet la femeia cu forme.

Un articol de Ioana


Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
17 Septembrie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.