Acestea sunt rezultatele unui experiment social privind un stil de viata sustenabil, efectuat in aceasta toamna in Romania, de Unilever South Central Europe si compania de cercetare 360Insights. Studiul a fost realizat pentru a raspunde consumatorilor la intrebarea "Ce putem face pentru a avea un stil de viata mai sustenabil?", prin oferirea unor solutii simple si eficiente.
In cele 6 saptamani de implementare a recomandarilor, participantii au economisit pana la 8 metri cubi de apa si au redus aproape in totalitate cantitatea de mancare aruncata la gunoi.
Desi au avut un program aglomerat, iar implementarea tuturor recomandarilor a fost, initial, o provocare, participantii au realizat ca treptat si-au schimbat stilul de viata. Efortul nu a fost, in final, atat de mare cum parea, fiind compensat de economii financiare. Astfel, participantii la studiu au reusit sa nu mai arunce deloc mancare si au facut economii considerabile la apa.
"Mi se pare din ce in ce mai usor de facut. La inceput era mai dificil, acum deja devine natural si deja mi-a intrat in instinct sa gandesc astfel. Eu nu fac aceste schimbari doar pentru studiu, le fac pentru mine, si vreau sa continui astfel. Este vorba despre principii, pana la urma. Poate in final se prinde ceva si de cei mici", a declarat, la incheierea proiectului, Liviu M., 43 de ani, tata a 3 copii.
- Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice.
- Bicicliștii bucureșteni pot afla date în timp real despre calitatea aerului în aplicațiile IVelo și Aerlive.ro
- NOUA Carte de Bucate Herbalife Vol. 2: o conexiune deosebită cu alimentele pentru un stil de viață sănătos
- Opțiuni sănătoase de la Herbalife pentru un mic dejun care îți dă energie și te menține în formă
Risipa de apa si alimente, o problema tot mai acuta. 2014 - Anul european de lupta impotriva risipei alimentare.
In fiecare an, in Uniunea Europeana sunt aruncate 90 de milioane de tone de alimente (cca. 180 kg./locuitor), iar in Romania cantitatea depaseste 5 milioane de tone. In cazul apei, la nivelul intregii planete, doar cca. 2% din toata cantitatea de apa a planetei este apa dulce, iar cererile concurente pot duce, pana in 2030, la un deficit estimat al aprovizionarii cu apa pe plan mondial de 40%.
Conform unui raport publicat de Comisia Europeana, cresterea populatiei si nevoile concurente ale consumatorilor de apa vor duce la o crestere a cererii de apa la nivel mondial cu 35-60% pana in 2025, cu posibilitatea dublarii pana in 2050.
Mai mult, conform cifrelor publicate de Comisia Europeana, gospodariile, restaurantele si supermarketurile arunca in prezent pana la 50% din mancarea buna de consum. Problema risipei de resurse a ajuns si in atentia Parlamentului European, care a solicitat adoptarea unor actiuni ce vor duce la injumatatirea risipei de mancare pana in 2025 si declararea anului 2014 Anul european de lupta impotriva risipei de alimente.