Setari Cookie-uri

Mitul 50 Shades demontat: 6 adevaruri despre BDSM

Adevarul din spatele fenomenului Fifty Shades of Grey

foto shutterstock femeie in sutien

2. Legatura dintre dominant si supus este bazata pe incredere.

Iubirea nu este un sentiment absolut esential intr-o legatura BDSM. Trebuie sa recunoastem ca de multe ori, iubirea nu este un sentiment absolut esential nici intre oamenii care nu au astfel de gusturi sexuale iar acest lucru nu trebuie sa socheze pe nimeni.

In 50 Shades of Grey, Anna primeste un contract de la Christian cu datoriile si obligatiile fiecaruia dintre ei insa in ciuda acestui lucru, Christian il incalca de cateva ori. Or astfel de lucruri nu au loc intr-o relatie BDSM adevarata. Astfel de gesturi duc la incalcarea celui mai important criteriu intr-o astfel de legatura: increderea.

3.O relatie BDSM nu presupune manipulare

Asa cum am mentionat anterior si cum isi aminteste toata lumea care a citit cartea sau a vazut filmul, Anna primeste contractul respectiv. Problema apare in momentul in care ea accepta anumite experiente nu pentru ca i-ar face placere in mod evident sau pentru ca isi doreste sa faca aceste lucruri ci pentru ca se teme sa nu il piarda pe Christian.

Citește și:

Ca atare, Grey o santajeaza, intr-un fel sau altul pe Anna. Uneori foloseste lipsa de experienta a femii impotriva ei, alteori este mustrata atunci cand plange, episoade desprinse dintr-o relatie abuziva, nu dintr-una BDSM.

4. O relatie BDSM nu este lipsita de romantism

„I don’t do romance” este una dintre cele mai celebre replici ale filmului si milioane de femei din toata lumea au privit cu sufletul la gura cum, in ciuda acestui lucru, Christian se zbate si se indragosteste in cel mai romantic mod posibil de Anna. O pastila greu de inghitit pentru fanii acestei carti este faptul ca gesturile sale romantice ascund de fapt comportamentul abuziv si santajul sentimental la care este supusa protagonista.

Adevaratele relatii BDSM nu sunt lipsite de romantism iar partenerii care practica acest soi de legatura nu sunt doar ocazionali. Cuplurile care se afla in relatii stabile sau cuplurile casatorite care au astfel de legaturi nu traiesc vieti lipsite de gesturi cu adevarat romantice, si nu menite sa isi supuna partenerii.

Citește și:

5. De fapt, o relatie BDSM este condusa de „supus”

Christian Grey este intruchiparea masculului alfa absolut: potent din toate punctele de vedere, stapan pe nenumarate resurse, regele absolut in pat si in afara lui, proprietarul Annei, locomotiva relatiei.

De fapt, o relatie BDSM este construita pe principiul opus: tolul partenerul dominant este sa indeplineasca si sa satisfaca nevoile „supusului” care are suficienta incredere incat i se daruieste cu totul. In schimbul unui astfel de dar nepretuit, dominantul trebuie sa aiba grija de trupul celuilalt si sa vina in intampinarea nevoilor acestora.

Pentru a-si indeplini rolul, acesta nu trebuie sa fie tiranic, abuziv sau despotic, ci are nevoie de empatie, puterea de a se deschide emotional si de a aprecia deschiderea partenerului fata de sine, o imagine complet opusa fata de Christian Grey.

Citește și:

6. Persoanele care practica BDSM nu au traume psihice

In carte, originea comportamentului dominant a lui Christian Grey sunt abuzurile din copilarie. Pe de-o parte, exista psihologi care afirma ca o copilarie traumatizanta, violenta, poate duce la un comportament abuziv mai tarziu insa nu exista nici legatura adevarata intre traumele emotionale si dorinta de a avea o relatie BDSM.

foto prima pagina shutterstock cuplu senzual

Vizionare placuta


Kudika
5 Iunie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.