Setari Cookie-uri

Stii, Aimee, esti foarte atragatoare. Chiar nu pari handicapata

Aimee Mullins este probabil una dintre cele mai impresionante femei din secolul nostru. Ea redefineste corpul uman si atributele de normalitate, frumusete si handicap.

Aimee Mullins este probabil una dintre cele mai impresionante femei din secolul nostru. Ea redefineste corpul uman si atributele de normalitate, frumusete si handicap. Prima data cand Aimee a atras atentia publicului si a presei a fost in 1996, la Olimpiada Speciala pentru Persoane cu Dizabilitati: dupa ce doborase mai multe recorduri nationale in SUA si se calificase pentru cursa de 100 m, a fost singura participanta care a alergat fara sa aiba picioare.

Aimee s-a nascut fara peroneu la ambele picioare, iar diagnosticul ei la nastere a fost zdrobitor: parintilor ei li s-a spus ca Aimee nu va putea merge niciodata si va fi toata viata neajutorata. Pentru a nu o condamna la scaunul cu rotile, la varsta de 1 an doctorii i-au amputat picioarele de sub genunchi, dandu-i astfel sansa de a folosi proteze si speranta ca ar putea capata o mobilitate proprie.

Primii ani ai copilariei
si i-a petrecut in spitale, la sedinte de fizioterapie care i-au dezvoltat muschii picioarelor astfel incat sa poata merge pe proteze. A avut apoi voie sa faca sport si a fost apta sa participe la tot felul de activitati atletice alaturi de alti copii: inot, ciclism, fotbal, ski, Aimee nu s-a dat inapoi de la nimic.

Dupa ce a absolvit liceul cu onoruri, a fost selectata de catre Ministerul Apararii pentru un internship si i s-a oferit o bursa academica. Odata intrata la facultate, spiritul ei competitiv a fost imediat remarcat, iar Aimee a fost inscrisa in echipa de atletism. Astfel a inceput parcursul ei rapid spre Olimpiada Speciala, dar si spre o expunere publica fara precedent.

Invitata sa vorbeasca, sa tina discursuri, intervievata in reviste precum Sports Illustrated for Women, I.D., Dazed and Confused, Aimee si-a depasit curand rolul de "curiozitate", chiar si pe cel de atleta remarcabila. A fost apreciata pentru frumusetea ei, pentru farmecul personal, devenind curand preferata fotografilor, vedeta pictorialelor, facand senzatie pe coperta revistelor.

Iar asta a declansat o atentie deosebita din partea oamenilor din moda: in 1999, Aimee si-a facut debutul pe podium defiland in Londra pentru Alexander McQueen. Designer-ul a cerut sa i se construiasca un set de proteze din lemn, dar in forma de cizme extravagante – la defilare, nimeni nu a stiut ca Aimee are picioarele amputate. Revistele de moda i-au dedicat coperta si pagini lucioase: a aparut in Vogue, Harper’s Bazaar, W, Glamour si in Elle. Aimee a fost numita unul dintre cei mai frumosi 50 de oameni din lume de catre revista People.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Aprilie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.