Setari Cookie-uri

Stii, Aimee, esti foarte atragatoare. Chiar nu pari handicapata

Aimee Mullins este probabil una dintre cele mai impresionante femei din secolul nostru. Ea redefineste corpul uman si atributele de normalitate, frumusete si handicap.

Oamenii din jur au inceput sa ii spuna "Stii, Aimee, esti foarte atragatoare – chiar nu pari handicapata". E drept ca protezele ei au ajuns fashionable: Aimee are in prezent 12 perechi de proteze, care ii modifica inaltimea, ii permit sa poarte tocuri sau pantofi sport, sunt din fibra de carbon si au o forma curbata, socanta, ori dimpotriva par atat de reale incat le confuzi cu niste picioare adevarate.

Dupa ce si-a impresionat prietenele cu o pereche de proteze care par din carne si oase si care o alungesc cu 6 cm, Aimee si-a dat seama ca picioarele ei 'de imprumut' ar putea deveni un nou item in lumea modei, a accesoriilor si a operatiilor estetice: augmentarea corpului uman, potentarea unor trasaturi prin tehnologie nu sunt optiuni rezervate doar starurilor hollywoodiene. Frumusetea s-a indepartat atat de mult de naturalete incat a ajuns sa devina dependenta, in anumite contexte, de tehnologie: de la cosmetice pana la operatii estetice, de la gene false pana la proteze - de ce nu?

Dar toata frenezia nu consta numai in elementul senzational: frumoasa fara picioare.
Aimee este un speaker motivational si o sursa de inspiratie pentru tot cei care sufera de un handicap. Actiunile si conferintele ei tintesc sa redefineasca intelegerea termenului "handicap": persoanele cu dizabilitati nu sunt neajutorate si nici incapabile, iar in prezent, din cauza prejudecatilor si a definitiilor incorecte, li se neaga potentialul si li se ofera un singur scenariu de viata posibil. Aimee a depasit insa toate asteptarile, a contrazis diagnosticele si a devenit o persoana integra, independenta, un adult de impact.

Din punctul ei de vedere, adversitatea trebuie re-gandita ca "ceva mai mult decat o perioada grea. Poate am putea sa o vedem ca pe o schimbare. O imprejurare potrivnica reprezinta schimbarea la care inca nu ne-am adaptat. Cred ca cel mai mare obstacol pe care ni l-am creat este ideea de normalitate. Dar stai, cine e normal? Nu exista 'normal'. Exista 'comun'. Exista 'tipic'. Dar nu exista 'normal'."
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Aprilie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.