Setari Cookie-uri

Cursuri introductive in arta si filosofia budista

Sunt atat de multe surse din care ne putem informa, sunt atatea carti de citit, incat nici nu stim de unde sa incepem. In aprilie, Centrul Seeds for Happiness te invita sa faci primul pas pe calea cunostintelor despre budism!

Sunt atat de multe surse din care ne putem informa, sunt atatea carti de citit, incat nici nu stim de unde sa incepem. In aprilie, Centrul Seeds for Happiness te invita sa faci primul pas pe calea cunostintelor despre budism!

Cele 5 prelegeri din cadrul cursului vor fi sustinute de doctorul in filosofie RADU BERCEA, care a condus multi ani Institutul de Studii Orientale “Sergiu Al-George” si care este unul dintre putinii experti romani in domeniul indologiei. Impreuna vom descoperi principalele trasaturi ale gandirii budiste si variatele sale de expresii cultural-artistice, toate acestea in atmosfera primitoare de la Centrul Seeds for Happiness. Cursul este gandit ca un program integrat si va recomandam sa parcurgeti toate cele 5 prelegeri, situatie in care veti primi o diploma pentru participarea completa la eveniment.

Prelegerile vor avea loc MARTI, ora 19:00, o data la doua saptamani, dupa urmatorul program:

Cursul 1 (19 aprilie): Cadrul de civilizatie indiana in care a aparut budismul

Legenda lui Buddha; elementele esentiale ale doctrinei: cele patru "nobile adevaruri", inexistenta Sinelui, cele cinci "agregate" (skandha), "productia dependenta" (pratityasamutpada); cele trei concilii, difuzarea buddhismului in toata Asia; disparitia buddhismului in India.

Cursul 2 (3 mai): Elemente de arta budista

Arta greco-indiana, iconografia (posturi, gesturi, atribute), stupa, grotele de la Ajanta, mandala.

Cursul 3 (17 mai): Scoala de gandire Mahayana I

Mahayana 1: Scoala Madhyamika. O expunere generala, urmata de lectura comentata a urmatoarelor texte: Prajnaparamita-hrdayasutra; Prajnaparamita-stotra de Rahulabhadra; Madhyamaka-karika (XXV) de Nagarjuna.

Cursul 4 (31 mai): Scoala de gandire Mahayana II

Scoala Yogacara. O expunere generala, urmata de lectura comentata a urmatoarelor texte: Lankavatara-sutra (90-96); Yogacarabhumi (Paramarthagatha 28-41) de Asanga.

Cursul 5 (14 iunie): Buddhismul tantric indo-tibetan

Buddhismul tantric indo-tibetan. O expunere generala, urmata de lectura comentata a urmatoarelor texte: Guhyasamaja-tantra (VII); "Cartea tibetana a mortilor" (Bar-do Thos-grol. partea I: ’chi kha’i bar do).
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 Aprilie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.