Setari Cookie-uri

9 lucruri pe care nu te-ai astepta sa le gasesti intr-o biblioteca

Biblioteca poate schimba destine

comunicat de presa:

Prima imagine ce ni se contureaza in minte atunci cand ne gandim la o biblioteca publica este cea a unui spatiu vast, cu rafturi lipite si inghesuite unele intr-altele, ticsite si indoite de carti, mai ingrijite, mai prafuite, scufundate intr-o liniste adanca, cateodata tulburata de ecourile unor pasi.

Am nimerit descrierea? Ei bine, ce-ai zice daca ai afla ca in biblioteci se schimba destine? Ca sunt mai multe povesti de aflat decat cele cuprinse in paginile cartilor, cu oameni care devin personaje in povestile pe care ei insisi le creeaza?

Patru jurnalisti si scriitori, Irina Pacurariu, Vlad Petreanu, Radu Paraschivescu si Catalin Stefanescu, au fost curiosi sa vada ce se intampla dincolo de usile bibliotecilor publice din toata tara, asa ca au pornit intr-o calatorie si au descoperit lucruri la care nici ei, nici voi nu v-ati astepta. Noi iti aratam 9 dintre ele.
Asadar, te-ai fi gandit vreodata ca intr-o biblioteca poti sa:

Citește și:

1. ... organizezi un targ de clatite?

Putem sa ne rupem de monotonia cotidiana cu usurinta. Doi americani s-au gandit sa stranga fonduri pentru biblioteca judeteana din Ramnicu Valcea si, cu putina pricepere in de-ale bucatariei si mult sirop de artar, au organizat un targ de clatite la care s-au inghesuit sute de copii cu parintii lor, adolescenti si tineri, toti entuziasti si dornici sa manance o clatita americana veritabila si sa isi ofere un ajutor pentru biblioteca.

2. ... pui la cale o nunta?

O sezatoare, o trupa de cantareti populari, o mulțime de oameni pusi pe veselie, mancaruri care mai de care si doi tineri miri imbracati in straie populare de sarbatoare au insufletit biblioteca din Sandulesti, un sat de langa Turda. Totul pentru a reinvia spiritul traditional romanesc pentru oaspetele de seama: Catalin Stefanescu.

Citește și:

3. ... sa iti reintregesti familia?

Minuni la care ne nu asteptam se intampla in cele mai indepartate si mai ascunse colturi ale tarii. Alexandru de 13 ani din Moreni a reusit, prin intermediul calculatoarelor din biblioteca, conectate la internet, sa-l gaseasca prin Facebook pe fratele pierdut din Italia, pe care nu-l mai vazuse de 5 ani.

Revederea emotionanta a fost resimtita de toti cei din biblioteca in momentul in care mama celor doi a reusit sa vorbeasca cu fiul regasit, pe Skype.

4. … sa te initiezi in tainele gradinaritului?

La Turburea, judetul Gorj, intr-un loc despre care jurnalistul Vlad Petreanu afirma ca „se modeleaza viitorul”, Marin Marica a aflat tainele gradinaritului si ale micorizarii diverselor tipuri de ciuperci accesand diverse pagini de pe internet, din interiorul bibliotecii.

Citește și:

Astfel, acesta a reusit sa infaptuiasca adevarate „miracole biologice” si sa planteze in curtea bibliotecii diverse soiuri de arbori si plante exotice, ca gingko biloba, goji si gingseng.

Vizionare placuta


Kudika
4 Martie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.