Setari Cookie-uri

9 lucruri pe care nu te-ai astepta sa le gasesti intr-o biblioteca

Biblioteca poate schimba destine

5. ... sa infiintezi o trupa de teatru?

Un experiment inedit, care combina lectura cu teatrul se desfasoara in inima comunitatii din Piatra Neamt, in biblioteca judeteana.

Ghidandu-se dupa deviza „Nimeni nu mai este tanar dupa 40 de ani, dar putem fi irezistibili la orice varsta”, o trupa de teatru formata din cateva doamne, neveste si mame, hotarate sa-si practice pasiunea avuta din tinerete, a gasit in spatiul bibliotecii un loc propice pentru repetitii si pentru organizat spectacole de teatru pentru toti musafirii bibliotecii.

6. ... sa vorbesti de peste hotare cu copiii tai?

Dragostea unei mame pentru copiii ei poate fi atat de puternica incat nu tine cont de distante sau hotare. Mii de romance plecate in Italia au reusit, cu ajutorul programului „Te iubeste mama”, sa vorbeasca si sa-si vada copiii ramasi in tara, prin intermediul calculatoarelor legate la internet, din biblioteci.

Citește și:

7. ... sa calatoresti prin toata lumea?

De la Londra la San Francisco, cu escala prin Berlin, Paris si Porto. Un grup de varstnici din Francesti, Valcea, au reusit sa isi indeplineasca visul avut inca din tinerete de a calatori prin toata lumea. Si au facut asta prin intermediul internetului, accesand pagini ale aeroporturilor, muzeelor, restaurantelor si ale altor locuri faimoase din marile orase ale lumii, de pe calculatoarele bibliotecii din sat.

8. ... sa inveti cum sa salvezi vieti?

„Orice viata are nevoie de o inima”, spune Vlad Petreanu, asa cum orice comunitate are nevoie de o biblioteca, iar in biblioteca aglomerata din Targu Frumos se invata cum sa salvezi inimi si vieti. 25 de elevi constiinciosi au invatat cum sa acorde primul ajutor in situatii de urgenta, de la manevra Heimlich la resuscitarea persoanelor ranite in accidente rutiere. Initiativa s-a extins apoi in toata regiunea si astazi peste 2.000 de persoane au absolvit cursul.

Citește și:

9. ... sa te uiti la meciuri de fotbal proiectate pe peretele bibliotecii?

In Comlosul Mare, un bibliotecar microbist a decis sa foloseasca biblioteca in interesul tuturor din comunitate, chiar si al acelora care nu indraznesc sa ii treaca pragul. Astfel, in timpul UEFA Champions League 2012, acesta a scos proiectorul afara, a adunat intreaga comunitate in jurul bibliotecii si a proiectat meciurile pe peretele exterior al acesteia.

Povestile adunate din bibliotecile de prin toata tara au reamintit importanta acestor institutii pentru comunitati. Rolul bibliotecii este de a reintregi comunitatea, de a aduce oamenii la un loc si de a le deschide lumea cu ajutorul informatiei tuturor celor care ii trec pragul, de la cei mai mici pana la cei mai in varsta.

Mai multe povesti gasiti pe site-ul www.cautatoriidepovesti.ro, de unde puteti descarca prima carte dedicata bibliotecilor publice din Romania „Cautatorii de povesti”, in format e-book, scrisa de Catalin Stefanescu, Vlad Petreanu, Irina Pacurariu si Radu Paraschivescu.

Citește și:

Cei 4 cautatorii de povesti au pornit la drum pentru a vedea cum s-au schimbat bibliotecile dupa ce acestea au intrat in programul Biblionet. Aceasta investitie de $26,9 milioane din partea Fundatiei Bill&Melinda Gates, a constat in echipamente IT si training pentru bibliotecari. Din 3.000 de biblioteci din Romania, peste 2.000 au intrat in acest program.

Foto prima pagina: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
4 Martie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.