Setari Cookie-uri

Superstitii de Paste

Obiceiurile romanilor cu ocazia Sarbatorilor Pascale

7. Anafura de Paste este pastrata in casa cu sfintenie si este ferita de soareci. Se spune ca daca soarecii mananca din painea sfintita, se vor transforma in lilieci.

8. Atunci cand se face imparteala pentru pomenirea mortilor, ouale date de pomana nu trebuie sa fie incondeiate. Se spune ca Dumnezeu le primeste doar pe cele rosii, simple, care amintesc de sangele lui Iisus varsat pentru mantuirea lumii.

9. Cei care mor natural de Paste sunt iertati de toate pacatele si ajung in Rai. Despre copiii nascuti in aceasta zi se crede ca vor fi oameni cu noroc si vor avea puteri vindecatoare.

10. Ca sa se fereasca de grindina si prapad, taranii ingroapa oua rosii la marginea ogorului.

11. Urmatoarea duminica dupa Pasti este numita Duminica Tomii (sau Pastele Mic), aceasta fiind ziua in care Hristos s-a aratat lui Toma. In unele sate din tara, in aceasta zi baietii se leaga fartati iar fetele surate.

Citește și:

12. Una dintre superstitiile pierdute legate de Paste este spolocania, prima zi a postului. Aceasta are intelesuri diferite de la regiune la regiune.

In anumite zone, de spolocanie oamenii aveau voie sa consume ultimele alimente “de dulce” din casa. Blidele urmau apoi a fi curatate zdravan pentru a nu spurca mancarea de post care urma sa fie gatita in ele.

In alte zone, spolocania era ziua in care femeile satului se strangeau la cea mai varstnica dintre ele si se imbatau dupa modelul celor 40 de pahare. In cazul in care barbtii se impotriveau sau le certau, se crede ca nu mai crestea canepa. Obiceiul s-a pierdut insa atunci cand oamenii au incetat sa-si mai fabrice straiele in casa din aceasta planta.

sursa foto prima pagina: shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
2 Mai 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.