Setari Cookie-uri

Cum sa ai o vedere sanatoasa toata viata

Ai grija de sanatatea ochilor tai

In graba de zi cu zi, probabil ca ultimul lucru la care te gandesti e sanatatea ochilor – in principiu si pentru ca problemele oftalmologice nu isi manifesta vizibil simptomele, cel putin la inceput. De aceea, ar trebui sa ai in vedere cateva mici sfaturi pentru a-ti mentine ochii sanatosi si pentru a reactiona in timp util daca apar, totusi, probleme.

Ai grija ce mananci

O dieta echilibrata te ajuta sa iti mentii greutatea in limite normale. Persoanele supraponderale sunt supuse riscului de a face diabet de tip 2, care poate cauza orbire.

Mai mult, e bine sa stii ca exista o serie de alimente care pot contribui la sanatatea vederii tale: citricele, spanacul, varza, somonul, tonul si oleaginoasele sunt cateva dintre ele.

Ele pot asigura aportul necesar de acizi grasi Omega 3, vitamine A, C si E, luteina si zinc, care apara impotriva problemelor oftalmologice cauzate de imbatranire (cataracta sau degenerarea maculara).

Citește și:

sursa foto: shutterstock

Ia din cand in cand o pauza

Daca petreci mult timp in fata computerului si te concentrezi asupra acestuia, e posibil sa uiti sa clipesti sau sa iti relaxezii ochii, asa ca obosesti.

Din cand in cand, e bine sa faci o scurta pauza (fie sa inchizi ochii cateva clipe, fie sa privesti cateva secunde pe fereastra). Astfel, poti sa eviti durerile de cap, senzatia de ochi iritati sau vedere incetosata. Mai mult, cand citesti, e bine sa pastrezi o distanta potrivita fata de carte.

Mergi periodic la control

Stim cu totii, e mai bine sa previi decat sa tratezi. Daca porti deja ochelari, este indicat sa tii sub control evolutia dioptriilor si sa te sfatuiesti cu medicul oftalmolog atunci cand apar probleme.

Protejeaza-ti ochii de razele UV

Chiar daca nu simti deocamdata acest lucru, pe termen lung influenta razelor UV are consecinte negative asupra sanatatii ochilor tai.

Citește și:

Probabil ca nu stiai asta, dar pana la 40% din radiatiile solare sunt receptate atunci cand nu suntem in lumina directa a soarelui si cand nu ne luam masuri de protectie. Pe termen scurt, ele pot fi cauza unor probleme oculare trecatoare: vedere incetosata, inflamari, fotokeratita.

Este foarte important sa ne ingrijim de sanatatea oculara cand vine vorba de contactul cu soarele deoarece ochii, fara protectie corespunzatoare, pot fi afectati de razele solare. Radiatiile ultraviolete A si B pot produce leziuni oftalmice grave, similare cu cele de la nivelul pielii.

In afara de razele UV, cercetatorii au demonstrat ca si lumina vizibila cu energie inalta sau lumina albastra pot fi daunatoare pentru ochii nostri. Intre afectiunile oculare direct legate de expunerea la radiatiile UV se numara degenerescenta maculara, arsurile retiniene sau corneene, cataracta sau cancere palpebrale (ale pleoapelor)”, spune dr. Horia Pirgu, specialist orftalmolog Essilor.

Citește și:

Nu poti folosi lotiune cu protectie solara si pentru ochi, iar daca esti purtator de ochelari, o pereche de ochelari de soare nu e tocmai la indemana. Desi acestia te protejeaza de razele UV, nu pot suplini dioptriile pe care trebuie sa le porti. In acest caz, cea mai buna varianta este reprezentata de niste lentile fotocromatice cum sunt Crizal Transitions.

Ce le diferentiaza pe ele de lentilele obisnuite de ochelari este faptul ca asigura protectie impotriva radiatiilor UV. Ele elimina si disconfortul generat de lumina foarte puternica. In plus, lentilele reactioneaza foarte repede la variatiile de luminozitate din mediu si isi schimba culoarea in mai putin de 60 de secunde.

Nu-i asa ca acum astepti vara cu si mai mult entuziasm?

sursa foto prima pagina: shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
19 Aprilie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.