Cauzele cancerului de col uterin si cum evitam aparitia acestuia

Cauzele cancerului de col uterin si cum evitam aparitia acestuia
Kudika
30 Aprilie 2013

Virusul poate fi depistat la timp si infectiile pot fi tratate.

Colposcopia si prevenirea cancerului de col

Controalele periodice, screening-ul si testul Babes-Papanicolau sunt esentiale in prevenirea cancerului de col uterin si a infectiilor cu HPV. In functie de rezultatele primelor analize, se poate recomanda colposcopia. Aceasta examinare evidentiaza posibilele leziuni sau anomalii ale mucoasei uterine si ajuta la depistarea cancerului de col, printr-o analiza la microscop.

Colposcopia este esentiala, atat in prevenirea cancerului de col, cat si in urmarirea evolutiei HPV. Dupa orice infectie serioasa, pacienta trebuie sa revina la controale periodice, pentru a preveni reaparitia anomaliilor sau a infectiilor genitale”, adauga Dr. Elena Claudia Teodorescu.

Vaccinarea impotriva HPV

Conform ultimelor estimari ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, imunizarea salveaza anual mai mult de trei milioane de vieti in intreaga lume si protejeaza multe alte milioane de persoane de suferinta generata de boli si dizabilitati.

In 2006, U.S. Food and Drug Administration (FDA) a aprobat vaccinul impotriva HPV ca principala modalitate de prevenire a cancerului de col. Studiile lor au aratat ca Gardasil, singurul vaccin existent in lume, ofera protectie de aproape 100% impotriva tulpinilor 16 si 18 care au riscul cel mai mare de a cauza cancerul de col uterin, dar si impotriva HPV-6 si HPV-11 care produc anomalii genitale.

Vaccinarea este eficienta doar daca este facuta inaintea contactarii virusului HPV. De aceea, recomand vaccinul tinerelor care nu si-au inceput inca viata sexuala”, explica Dr. Elena Claudia Teodorescu.
Pentru ca Gardasil nu protejeaza impotriva tuturor tipurilor de HPV, FDA recomanda realizarea de screeninguri si controale anuale pentru preventia cancerului de col.

sursa foto prima pagina: DepositPhotos

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:


Setari Cookie-uri