Setari Cookie-uri

Razvan Suma: Muzica clasica, caldura pentru trup si suflet

Despre muzica, pasiune si iubire.

2. Care au fost cele mai importante momente din viata ta de artist?

Fiecare prezenta pe scena se poate transforma intr-un moment important, de care sa iti aduci aminte o viata intreaga. Asta depinde foarte mult si de tine ca artist, de cum te integrezi in actul muzical si cum colaborezi cu partenerii de scena sau chiar cu publicul. Pentru mine, relatia directa cu spectatorii este una speciala. Cand simt "linistea" prin care acestia asteapta muzica frumoasa de la mine, cresc emotiile si realizez ca pot deveni un « moment » special pentru ei.

Dupa castigarea concursului de la Markneukirchen (Germania) am trecut de la salile clasice din Romania de maxim 1000 de persoane la 2200 de locuri ocupate. Un moment recent si extrem de important pentru mine, un vis implinit sperat inca din anii studiu, a fost cel din toamna trecuta, de la Sala Radio, la finalul celei de-a doua editii a turneului meu national « Va place Bach ? ». O sala epuizata cu zece zile inainte de eveniment si cu doua sute de locuri adaugate pe scena, un public care m-a primit cu multa bucurie, ceea ce m-a ridicat multe trepte in sus din punct de vedere psihologic.

Citește și:

3. Ti-ai dori sa colaborezi cu cineva pe plan profesional?

Exista atatia artisti foarte mari in aceasta lume, incat nici nu trebuie sa imi doresc. Ei vin de la sine. Am participat recent in Elvetia la Festivalul de la Murten, unde in grupul cu care cantam nu il cunosteam inainte de concert pe violonist. Stiam doar ca este slovac. Surpriza a fost enorma cand, la prima citire a partiturii, am avut parte de o conexiune extraordinara cu acesta.

Ideea este ca nu trebuie neaparat sa se numeasca Vengherov pentru a fi un extraordinar violonist. Exista artisti enormi, care poate nu au avut premisele muzicienilor care fac acum mari cariere, dar care se bucura de muzica poate mult mai mult decat cei foarte celebri.

4. Ce genuri de muzica asculti?


Ascult multa muzica, iar asta nu este doar clasica, ci de la populara la pop, rock sau jazz. Particip la concerte cand am timp, cu preferatii mei. Cele mai mari concerte la care am fost sunt cele sustinute de Metallica, George Michael, Alejandro Sanz si Chambao, ultimele doua fiind trupe spaniole de o calitate extraordinara.

Citește și:

5. Care au fost cele mai inedite reactii din partea spectatorilor?

Reactiile sunt foarte diverse. Unii te imbratiseaza si pleaca. Altii iti relateaza exact ceea ce au simtit ei pe intreaga durata a concertului. Replica strigata de cineva din public: "Noi va asteptam de 20 de ani!!!", ramane una foarte emotionanta.


Exista de asemenea reactii comune ale publicului - aclamatii de "Bravo" sau "Bis", ritmuri de aplauze, accelerando-uri ale acestora, un intreg arsenal de limbaj abstract pe care il intelegem de ambele parti, si cei de pe scena si cei din sala. Orice ar fi, este superb. Publicul este practic cealalta parte a unui singur « corp » de emotie care se creeaza intr-o sala de concert.

Vizionare placuta


Kudika
1 Octombrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.