Setari Cookie-uri

8 carti celebre care au fost interzise de-a lungul timpului

Carti controversate in istorie

6. Decameronul – Giovanni Boccaccio, 1350-1353

Cele 100 de nuvele ale lui Boccaccio sunt scrise intr-un stil care se apropie de cel al lui Chaucer. Aceasta, insa, nu se axeaza neaparat pe dimensiunea sociala ci pe iubire, in diferite etape.

Dragostea este prezentata in toate formele sale, de la aspectul erotic, reprezentat prin adultere sau fecioare despletite pana la dragostea care aduce moartea. Cu toate acestea, in povestile lui Boccaccio apar desiguri relatari despre obiceiurile italiene din Evul Mediu.

Statele Unite au interzis cartea sub incidenta legii impotriva obscenitatii din 1873.

7. Mein Kampf – Adolf Hitler, 1925

Platforma program a miscarii naziste a fost scrisa de Adolf Hitler in 1923-1924, in timp ce acesta era detinut in Bavaria. Un an mai tarziu, aceasta a fost publicata in doua volume.
Tot aici sunt prevazute solutiile pentru “problema evreiasca”, motiv pentru care Mein Kampf instiga la ura rasiala ai are in general, in mod eveident, o atitudine antisemita.
Cartea este interzisa in Rusia si cateva state din Uniunea Europeana.

Citește și:

8. Coliba unchiului Tom – Harriet Beecher Stowe, 1852

Aceasta este una dintre cele mai importante lucrari de literatura din istoria Statelor Unite ale Americii. In lumea occidentala a secolului XIX a fost cea mai bine vanduta carte, dupa Biblie. Autoarea sa a fost abolitionista convinsa si s-a intalnit in repetate randuri cu Abraham Lincoln.

Presedintele american spunea ca opera lui Stowe a fost unul dintre elementele care a stimulat declansarea Razboiului Civil dintre unionisti si confederati.

Cartea a fost interzisa in Statele Confederate (Carolina de Nord si de Sud, Mississippi, Florida, Alabama, Georgia, Louisiana, Texas, Virginia, Arkansas, Tennessee) pentru continutul sau anti-sclavie, in perioada Razboiului de secesiune.

foto prima pagina shutterstock femeie cu rochie de epoca si carti

Vizionare placuta


Kudika
4 Februarie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.