Setari Cookie-uri

Mita Biciclista, Zaraza si Lissette Verea: 3 femei teribile ale Bucurestilor din alte veacuri

Femei din Romania care au facut legenda

Bucurestiul nu era numit degeaba Micul Paris, o perla a Europei de Est. Locuitorii instariti capitalei din alte vremuri tineau pasul cu moda, moravurilor si chiar tehnologia tarilor vestice. “Damele bine” ale epocii sau artistele ale caror talente au depasit granitele tarii faceau deliciul seratelor dansante si erau inconjurate de lux si, bineinteles, scandaluri amoroase.

Desigur, Romania a dat savante de renume mondial precum si conducatoare de miscari feministe europene sau fruntase in avocatura si medicina despre care va vom povesti cu alta ocazie.

Ne vom opri astazi dintai asupra figurilor mondene ale Bucurestiului, 3 femei care au trecut proba timpurilor prin obiceiurile scandaloase sau pur si simplu, prin talent.

1. Mita Biciclista

In copilarie, recitam cu placerea lucrurilor interzise poezioara picanta si obscena despre Coana Mita. Ea a fost insa un personaj cat se poate de real si de fascinant.

Citește și:

Nascuta cu numele de Maria Mihaescu, viitoarea Mita Biciclista a venit pe lume in Prahova in 1885. Ambitioasa si deloc lipsita de farmece, tanara si-a folosit trupul pentru a obtine foloase materiale si chiar dragostea unor nume mari.

mita biciclista

sursa foto captura YouTube

Initiata de mica in tainele placerilor trupesti, se spune despre ea ca a beneficiat de o educatie aleasa la pensioanele de domnisoare din strainatate. Legendele urbane spun ca primul ei amant a fost nimeni altul decat regele Leopold al Belgiei. Din punct de vedere istoric este un fapt destul de greu de confirmat pentru ca Leopold I a murit in 1865. Este totusi posibil ca celebrul amant al Mitei sa fie Leopold al doilea, urcat pe tron in anul mortii tatalui sau si decedat in 1909.

Miniona cu ochii verzi a atras rapid atentia mondenilor din acea perioada, cu atat mai mult cu cat pedala pe bicicleta in voie in mijlocul orasului, pentru a-si mentine silueta. In afara de faptul ca a fost prima posesoare de bicicleta din Bucuresti, ea a fost si prima femeie din Romania care s-a scaldat intr-un loc public imbracata in costum de baie din doua piese.

Citește și:

Meseria practicata de Mita i-a adus acesteia un trai de lux. Avea pe atunci trasura, masina si o casa tinuta de servitori.

Printre amantii sai se numara Nicolae Grigorescu si Octavian Goga. Cea mai mare cucerire a bicilistei este insa regele Ferdinand care i-a daruit o casa prostituatei. Imobilul, o bijuterie arhitecturala in stil baroc, poate fi admirata si astazi langa Biserica Amzei.

Vizionare placuta


Kudika
5 Februarie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.