Setari Cookie-uri

Top 5 + 1 carti care au prezis viitorul

Literatura si stiinta merg mana in mana

3. Minunata lume noua, Aldous Huxley

A prezis: antidepresivele.

Aceasta este una dintre cele mai celebre carti ale lui Huxley si a fost scrisa in 1932. Actiunea se petrece in Londra anului 2540 intr-o societate in care oamenii folosesc pastile pentru a-si schimba starile de spirit.

Desi acum antidepresivele sau sedativele nu reprezinta o noutate, oamenii de stiinta au inceput sa experimenteze cu astfel de produse sintetice in anii ’50.

4. 20000 de leghe sub mari, Jules Verne

A prezis: submarinul

Povestea capitanului Nemo si a submarinului Nautilus ne-a bucurat copilaria si am trait cu sufletul la gura peripetiile pe cele 7 mari in cautarea monstrului marin pana la marginile orasului pierdut al Atlantidei.

Verne a descris interiorul unui submarin modern. Desi tentativele de a produce o astfel de masinarie exista din secolul al XVII-lea, primul submarin care nu depindea de propulsie umana a aparut 100 de ani mai tarziu.

Citește și:

Submersibilele au fost folosite la adevarata lor capacitate abia in primul Razboi Mondial.

5. Paris in secolul XX, Jules Verne

A prezis: aselenizarea

Acelasi autor vizionar a descris foarte amanuntit cum ar arata procesul de aterizare pe luna. Desi a avut o alta carte foarte cunoscuta care trata un subiect asemanator, De la Pamant la Luna vorbeste mai degraba despre pregatirile pe care le fac astronautii precum si despre lansarea unei navete.
Paris in secolul XX nu este cea mai populara lucrare a sa. De fapt, manuscrisul a fost gasit de catre un stra-stranepot abia in 1989.

6. Farenheit 451, Ray Bradbury

A prezis: castile audio

Lucrarea publicata in 1953 spune povestea unei societati distopice unde cartile sunt interzise iar pompierii trebuie sa le gaseasca si sa le arda. Titlul romanului se refera la temperatura la care arde hartia, 233 de grade Celsius, respectiv 451 Farenheit.

Citește și:

Bradbury si-a imaginat o lume in care castile vor fi atat de mici incat le vom putea pune cu usurinta in ureche, lucru care s-a intamplat la cativa ani buni dupa publicarea cartilor. Desi castile clasice care acopera urechea erau folosite inca de la inceputul secolului XX, pe masura ce timpul a trecut si tehnologia a evoluat, acestea si-au redus considerabil dimensiunile.

foto prima pagina shutterstock femeie steampunk

Vizionare placuta


Kudika
22 Aprilie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.