Setari Cookie-uri

Cele mai frumoase citate de iubire: Alfabetul dragostei dupa Octavian Paler

Avem timp pentru toate.Nu e timp pentru putina tandrete.Cand sa facem si asta, murim.

Octavian Paler a fost scriitor, om plitic si jurnalist. A absolvit in paralel Facultatea de Litere si Filosofie, respectiv Facultatea de Drept din Bucuresti in 1949.

In timpul regimului comunist, el a fost unul dintre oamenii care, in cuvintele sale, mergeau pe sarma, paseau tiptil si cu grija. In 1983, el a „cazut” atunci cand a fost dat afara de la Romania Libera.

Mai inainte vreme, insa, a debutat in 1958 cu volumul de poezii Umbra cuvintelor. Au urmat apoi gipt-Grecia (1972), Mitologii subiective (1975), Apararea lui Galilei (1978), Scrisori imaginare (1979), Caminante (1980), Viata pe un peron (1981), Polemici cordiale (1983), Viata ca o corida (1987), Vremea intrebărilor (1995), Desertul pentru totdeauna (2001), Autoportret intr-o oglinda sparta (2004), Calomnii mitologice (2007). În 2005 a fost premiat de către Uniunea Scriitorilor.

Citește și:

Octavian Paler s-a stins din viata pe 7 mai 2007.

Amintiri

Amintirile nu ne mai pot omori; cel mult pot face o rana sa doara si sa sangereze din nou.

Brad

Cred ca as putea sa insir cateva sute de mirosuri ale ierbii, in functie de ceasurile zilei, de ploaie, de soare, de anotimp, de pamant, de umbra, de inaltime, de gradul de umezeala ori de uscaciune. As putea deosebi acum, banuiesc, cu ochii inchisi murele oloage de murele crescute in tufe, fosnetul unui fag de fosnetul unui brad. In schimb, multe din cele traite s-au estompat, lasand in urma goluri, ca intr-o padure arsa pe jumatate. Aceasta descoperire ma obliga sa admit ca memoria mea seamana acum cu o oglinda sparta, care-mi restituie franturi de viata.

Cantec

Noi suntem ca un cantec, nu credeti? Un cantec nu se poate canta niciodata de la sfarsit spre inceput. Trebuie sa-l canti totdeauna indreptandu-te spre sfarsit.

Citește și:

Clovn

Un visator poate oscila intre realitate si reverie ca un clovn intre ras si plans.

Dumnezeu

Nu mi-e frica de Dumnezeu, ci de absenta lui Dumnezeu.

Dumnezeu

Atat cat pricep eu lucrurile, omul l-a descoperit pe Dumnezeu nu uitandu-se spre cer, ci cautandu-l in sine insusi, ce anume ar putea opune mortii si neantului. N-am suportat gandul ca suntem doar pulbere si atunci am cautat in noi ceea ce s-ar opune pulberii. Dumnezeu e partea noastra care nu vrea sa moara, care nu se poate consola.

Explicatie

Cum sa explic, oare, de ce cred ca nu poti sa iubesti viata si sa ramai nepedepsit? Sigur, as putea spune ca zeii care ne-au creat au fost sadici. Ne-au dat capacitatea de a iubi, stiind ca, astfel, vom descoperi singuri suferinta. Dar ma indoiesc ca zeii sunt de vina.

Frumusete

Doamne, cum ne-am despartit cu totii. Poate ca si prietenia si iubirea nu merita, intr-adevar, sa fie traite, daca nu sunt vesnice. O viata intreaga de frumusete, asta ar insemna ceva, intr-adevar.

Citește și:

Greseala

Greseala oamenilor a fost ca niciodata nu s-au priceput sa se uite langa ei. Li s-a parut ca daca fericirea exista, ea trebuie sa fie inaccesibila sau, oricum, foarte greu de atins. Dincolo de orizontul lor.

Vizionare placuta


Kudika
8 Mai 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.