Setari Cookie-uri

Femeile si menstruatia inainte de inventarea tampoanelor

Istoria produselor de igiena feminina

Exista foarte putine date inregistrate despre vietile zilnie femeilor pentru ca istoria, in general, a fost scrisa de barbati. Cu toate acestea, Muzeul Menstruatiei ofera cateva informatii foarte importante despre felul de viata al femeilor si cum se descurcau in “perioada delicata a lunii” din antichitate pana la aparitia absorbantelor moderne.

Din Grecia Antica ne-au ramas cateva izvoare in care sunt descrise produsele de igiena feminina, desi cel mai probabil acestea erau folosite in primul rand ca forma de contraceptie. Pe o bucata de lemn mica si foarte bine lustruita se infasura o bucata de tesatura care, probabil, era utilizata ca un fel de tampon rudimentar.

In Egptul Antic, femeile foloseau in timpul menstruatiei absorbante fabricate din papirus moale. Femeile din Imperiul Bizantin utilizau in general absorbante facute din lana alba.

Citește și:

In Franta secolului al XVII-lea, mirosul sangelui menstrual era considerat afrodisiac si semnaliza faptul ca o femeie este fertila, potrivit Muzeului Menstruatiei.

tampon si absorbant

foto shutterstock tampon si absorbant

100 de ani mai tarziu, medicul francez Charles Negrier a concluzionat ca menstruatia este legata de ovlatie, idee dezvoltata in 1839 de Augustus Gendrin. La sfarsitul secolului al XIX-lea, medicii si-au dat seama ca sangerarea lunara este semn ca femeia nu a conceput un copil. Pana atunci, se credea ca menstruatia era o modalitate de a scapa de sangele in plus din organism si era metoda naturala a corpului de a trata isteria.

La inceputul lui 1800, femeile instarite din partea vestica a Europei foloseau absorbante confectionate in casa din material textil. Cu toate acestea, femeile din familii foarte sarace sau din zonele rurale nu foloseau nimic in aceasta perioada a lunii si sangerau pur si simplu in haine.

Citește și:

Chiar daca suna foarte ciudat, trebuie sa luam in considerare felul de viata al acestor femei. Speranta de viata era inca destul de scazuta iar practicile medicale erau destul de rudimentare.

Vizionare placuta


Kudika
23 Mai 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.