Setari Cookie-uri

Femeile si menstruatia inainte de inventarea tampoanelor

Istoria produselor de igiena feminina

O alimentatie necorespunzatoare si volumul colosal de munca pe camp sau in gospodarie putea sa duca la amenoree. Mai mult de atat, lipsa unor mijloace contraceptive duceau la un numar foarte ridicat de sarcini, astfel incat ciclul menstrual era un eveniment destul de rar. Se crede ca menarha aparea mai tarziu decat acum, desi aceasta teorie este inca disputata, iar menopauza avea loc la varste mai putin inaintate decat in perioada moderna.

In a doua jumatate a secolului al XIX, in Marea Britanie s-a vehiculat ideea ca menstruatia are efecte negative asupra mediului inconjurator. In baza acestei teorii, putinele femei care lucrau in zona alimentara au primit interdictie sa atinga zaharul sau carnea atunci cand erau la menstruatie.

Abia aproape de finele lui 1800, medicii din Germania in mod special, au incurajat femeile sa foloseasca o forma sau alta de absorbant si sa nu mai sangereze in haine pentru ca isi puneau in pericol sanatatea. Tot in aceasta perioada, in SUA si Europa au inceput sa apara pe piata absorbantele care erau fixate prin curele sau bretele si aratau ca un dispozitiv foarte complicat. Drept pentru care acestea erau folosite doar de femeile din familiile instarite care nu erau nevoite sa depuna prea mult efort fizic.

Citește și:

Feminista engleza Selina Cooper a descoperit la varsta de 12 ani, atunci cand a inceput sa lucreze in moara din sat, ca femeile la menstruatie nu foloseau nici macar absorbante improvizate din textile. Ele sangerau pe podeaua pe care o acopereau cu paie. Credinta populara era ca aceasta este o modalitate foarte buna de a-ti demonstra fertilitatea si pentru a atrage un sot.

Absorbantele de unica folosinta au devenit din ce in ce mai populare in perioada interbelica. Cele care au avut aceasta idee au fost asistentele care au avut grija de soldatii raniti in Primul Razboi Mondial.

Comercializarea acestora era insa o chestiune destul de sensibila pentru pudoarea perioadei respectiva. Pentru a fi vandute, femeile puneau pur si simplu bani intr-o cutiuta si le luau singure ca sa nu fie nevoite sa le ceara unui vanzator, care de cele mai multe ori, era barbat.

Citește și:

La inceputul anilor ’20, femeile din Marea Britanie si SUA erau incurajate sa isi faca dusuri vaginale in fiecare zi a menstruatiei pentru a scapa de mirosul neplacut.

Absorbantele au devenit din ce in ce mai populare in 1930, atunci cand femeile au inceput sa renunte la pantalonasii purtati pe sub fuste care aveau o despartitura intre picioare si se prindeau in talie. Citeste aici mai multe despre istoria lenjeriei intime.

Tot acum au aparut primele tampoane interne moderne insa cele mai multe dintre femei se fereau de aceastea si le considerau obiecte sexuale.

In 1937 au aparut pe piata primele cupe pentru colectarea sangelui menstrual insa acesteau nu au fost primite bine de femei iar companiile producatoare au dat faliment in scurt timp.

Tampoanele au revenit insa in atentia publicului in 1945. Potrivit doctorului Robert Dickinson, femeile nu trebuie sa foloseasca absorbante pentru ca aceasta stimuleaza clitorisul si pun in pericol sanatatea si ar fi mai indicate produsele interne.

Citește și:

Primele forme de absorbante cu adeziv au aparut abia in 1970. Aceasta perioada a insemnat sfarsitul materialelor textile folosite in timpul menstruatiei, precum si a bretelelor si curelelor care sustineau absorbantele improvizate.

foto shutterstock femeie zambitoare

Vizionare placuta


Kudika
23 Mai 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.