Setari Cookie-uri

5 feluri in care sexul a schimbat istoria

Cele mai mari implicatii culturale ale sexualitatii

3. Sexul si Vaticanul

In perioada Renasterii, artistii si filozofii au incercat o intoarcere la „valorile clasice” respectiv au inviat valentele culturale ale Greciei Antice. Printre acestea se numara si celebrarea trupului uman in toata perfectiunea lui goala.

In acceptiune teologica, goliciunea sculpata a corpului uman era o expresie a divinitatii pentru ca omul a fost facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu.

Vaticanul nu a fost de acord cu aceasta ideea si astfel a aparut un soi de reforma a castrarii. Prin urmare, toate statuile au primit cate o frunzulita ca acoperamant pentru penis.

Nu a contat foarte tare ca idealul masculin de frumusete din Grecia Antica si inviat de renascentisti era „prevazut” cu un penis foarte mic, simbol al omului civilizat triumfator peste instincte.

Organele sexuale au fost indepartate de pe sculpturi si inlocuite, deci, cu frunza. La Vatican, toamna nu a venit inca.

Citește și:

4. Sexul si pensionarii

Pastila albastra a fost pusa in vanzare in 1998 si este cunoscuta pentru tatarea disfunctiilor erectile precum si pentru hipertensiunea arteriala pulmonara. Printre efectele secundare nedorite pe care le are se numara dureri de cap sau stomac, halucinatii, ameteli, constipare sau o stare de erectie permanenta care se poate trata la spital.

Dar acestea nu sunt singurele reactii negative pe care le are. De cand a fost scoasa pe piata, americanii au observat ca rata bolilor cu transmitere sexuala a crescut vertiginos in comunitatile de pensionari. Cum femeile trecute de o anumita varsta nu mai pot ramane insarcinate, nici nu simt nevoia sa se protejeze si astfel aceste afectiuni s-au raspandit rapid.

5. Sexul si capetele incoronate

In randul caselor regale, obiceiul casatoriei intre rude era practicat des. De regula, verisorii erau casatoriti intre ei sau unchii cu nepoatele. Unul dintre cele mai cunoscute cazuri de incest regal a avut loc in Egiptul Antic, atunci cand Tutankhamon s-a casatorit cu Ankesenamon, sora lui dupa tata si in acelasi timp, verisoara sa.

Citește și:

Cei doi erau produsul unei lung sir de relatii incestuoase. Faraonul avea un picior deformat si o despicatura palatina. In ciuda numeroaselor incercari, el si sora sa nu au avut niciodata un copil. Ankesenamon a ramas insarcinata de doua ori cu fratele ei insa niciunul dintre copii nu a vazut lumina zilei.

Mai mult de atat, inainte sa devina sotia lui Tutankhamon, unii istorici sunt de parere ca a fost casatorita cu tatal ei. Dupa moartea lui fratelui-sot-verisor, ea ar fi fost casatorita succesorul lui, Ay, care ii era bunic matern.

Casatoriile incestuoase erau practicate si in Europa iar Casa de Habsburg este cel mai elocvent exemplu. Carol al II-lea al Spaniei a fost fiul lui Filip al IV-lea cu nepoata sa, Mariana de Austria.

Ca urmare, Carol nu a vorbit pana la 4 ani si nici nu a mers pana la 8. De fapt, pana la 10 ani, el a fost tratat ca un bebelus. Dincolo de faptul ca avea si probleme de dezvoltare psihica, el nu putea manca asa cum trebuie din cauza barbiei tipice care, de altfel, a si primit numele dinastiei din care facea parte. Aceasta este cauzata de dezvoltarea mai rapida a mandibulei fata de maxilarul superior.

Citește și:

El a fost ultimul descendent spaniol al Casei de Hapsburg.

foto prima pagina shutterstock femei cu lauri

Vizionare placuta


Kudika
15 August 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.