Setari Cookie-uri

#GreekExplorer: Descopera frumusetea Greciei autentice

Pentru a cunoaste cu adevarat frumusetea Greciei, aceasta tara trebuie strabatuta de la un cap la altul, departe de punctele aglomerate de pe harta ei, pierduti printre strazi si orase, la poalele muntilor care se topesc in mare si printre plajele insulelor.

Grecia este o tara cu o istorie incarcata. Pozitia sa strategica, la rascrucea dintre Asia, Europa si Africa au facut din acest tinut un important punct economic, dorit de invadatori si aparati de localnici printr-o strasnicie incredibila a spiritului. Tocmai datorita acestor conflicte, grecii au devenit oameni foarte patrioti, fara sa fie nationalisti. Primesc strainii cu bratele deschise, ii fac sa se simta ca la ei acasa si sunt extrem de prietenosi. Cu toate acestea, au grija nu doar de cultura lor. Stiu sa isi conserve spiritualitatea si mai ales, cum sa se dezvolte din punct de vedere economic, fara interventia strainilor.

Ca atare, in Grecia vei intalni foarte rar lanturi internationale de restaurante fast-food, spre exemplu. In tot periplul #GreekExplorer care a traversat tara pe diagonala, de la Paralia Katerini pana in Corfu, a rasarit in cale un singur astfel de restaurant, in Corfu Town. Lipsit de traditionalele culori ale sale, rosu si galben, acesta se camufla in peisaj perfect. In rest, cele mai multe dintre afacerile grecilor sunt afaceri de familie. Cel mai probabil, de aici porneste avantul lor atat de ospitalier catre straini. Iar acolo unde sunt doi greci si vine al treile, cu siguranta se va incinge o petrecere.

Citește și:

In plus, pentru ca afacerile lor se desfasoara de multe ori la parterul casei in care locuiesc, turistii sunt primiti asa cum primesti un prieten drag pe care nu l-ai mai vazut de multa vreme. Din respect pentru ei, aproape toti grecii vorbesc cel putin o limba straina fluent si rup cateva cuvinte in romana, franceza, rusa, bulgara. Poti sa strabati tara de la un capat la altul fara sa stii o boaba din limba lor insa poti vedea mandria si fericirea in ochii lor atunci cand ii saluti cu simplul Kalimera!

Atunci cand te asezi la mesele lor, nu doar mancarea proaspata, traditionala si ieftina (o masa completa nu depaseste de multe ori 5 euro) iti taie respiratia, ci darnicia celor care te primesc. Indiferent de comanda, de la un capat la altul al tarii, apa, berea, maslinele, desertul, snack-urile, ti se ofera din partea casei.

Fish and chips grecesti

Citește și:

    Meteora: Taramul vrajit suspendat intre ceruri si pamant

    Din punct de vedere etimologic, Meteora se traduce prin „suspendat in ceruri” si cu siguranta aceasta este senzatia nepamanteana care te incearca atunci cand pasesti pentru prima data sau pentru mia oara pe acest taram atat de vechi, atat de coplesitor, incat ai putea crede ca aici, si nu in alta parte este marginea si leaganul lumii.

    meteora

    Sculptate de mana timpului, stancile de la Meteora ofera un peisaj pe cat de straniu, pe atat de frumos. Din punct de vedere stiintific, Meteora este un fenomen absolut unic in lume, format dupa separarea muntilor Olimp si Ossa si apoi sapat de apa si vanturi pana la forma pe care o cunoastem astazi.
    Din punct de vedere cultural, Meteora este al doilea cel mai important complex de manastiri din Grecia, dupa muntele Athos. Diferenta este ca aici poate pasi oricine, oricand, indiferent de gen, nu doar pentru a se bucura de peisajul desprins din alta lume, ci si de bogatia spirituala si caldura sufleteasca a calugarilor si calugaritelor de aici.

    meteora

    Pe pilonii izolati de gresie sunt construite nu mai putin de 24 de manastiri, cateva aflate astazi in ruina. Altele, ca Merele Meteor, Varlaam, Rusanou au portile deschise pentru credinciosi si turisti. Dupa intalnirea cu cerurile de pe Meteora, aventura #GreekExplorer ne-a purtat pasii catre insula Corfu, nu inainte de a ne opri pe drum la masa. Dar ceea ce noi, romanii, numim masa, grecii numesc petrecere. Prin urmare, ne-am prins de maini cu grecii pontici in hore asemanatoare, surpinzator de asemanatoare, cu horele romanesti. Tinere sau mai in varsta, grecoaicele pontice ne-au invatat pasii dansurilor cu rabdare, cu zambetul pe buze, ca pe prieteni dragi.

    - De unde sunteti? ne intreaba una dintre ele.
    - Din Romania!
    - Romania, Brasov, frumos, imi raspunde o grecoaia intr-o romana impodobita cu accentul pasaresc. Romania, Hellas, we are all the same! (Romania, Grecia, suntem toti la fel!)

    Si i-am dat dreptate, in nicio alta tara straina, romanii nu se simt mai ca acasa decat in Grecia.

    Cu caldura grecilor pontici in suflet, calatoria a continuat catre portul Igoumenitsa, de unde turistii se imbarca pe ferry boat catre Insula Corfu, Kerkyra, asa cum ii spun localnicii. Aflata in Marea Ionica, deci pe partea estica, istoria insulei este plina de batalii si cuceriri. Englezii, germanii, venetienii au popsit toti pentru o perioada de timp in Corfu insa cel mai puternic se resimte influenta celor de pe urma, in special in ceea ce priveste arhitectura capitalei, Corfu Town. De altfel, acesta este singurul oras elen inconjurat de cele doua cetati fortificate ale sale.

    insula corfu

    Pentru turistii care vor sa guste un strop din viata autentica a insulei Corfu ii asteapta livezile cu lamai, portocali, maslini si peisaje stancoase cu versanti care coboara pana la mare. Marginile strazilor sunt impodibite cu flori crescute in mod natural, de la delicate frezii pana la muscate. Da, grecilor le cresc frezii si muscate pe sant.

    Bineinteles, plajele sunt un alt motiv pentru care insula Corfu trebuie vazuta. Ca pretutindeni in aceasta tara, muntii stancosi sa deschid larg atunci cand cboara spre mare si dezvaluie ochilor golfuri superbe, cu apa cristalina prin care iti poti privi degetele de la picioare mangaiate de nisipul fin. Paleokastritsa este una dintre aeste plaje, decorata cu blue flag.

    insula corfu

    Urmatoarea oprire in aventura #GreekExplorer a fost pitorescul oras Ioannina, un oras pictat parca in jurul lacului Pamvotis si sufletul iluminismului grec.

    Istoria orasului este legata de o frumoasa si tragica poveste de dragoste intre Muhtar Pasha si Kyra Frosini, o grecoaica cu un spirit viu, neinfranat. Tatal acestuia, Ali Pasha, a descoperit iubirealor ilicita si a exeutat-o pe Kyra Frosini pentru adulter, deoarece femeia era casatorita cu un comerciant grec. Acest lucru a dus la o revolta in oras iar de atunci, inflacarata Kyra Frosini este considerata o aparatoare a valorilor greci si un simbol al luptei impotriva otomanilor.

    Calatoria #GreekExplorer ne-a purtat apoi pasii catre insula Evia, o insula in care stilul de viata elen este perfect conservat si in care turistii nu au patruns inca asa cum ar merita aceasta destinatie. Aici poate fi gustata viata traditionala a grecilor, linistita si toropita sub razele soarelui prietenos.

    insula evia

    Tot aici poate fi gustat un ulei de masline cu totul aparte, obtinut de oameni prin metode inca traditionale. Livezile de maslini se intind pe Evia cat vezi cu ochii si unii dintre ei ajung sa rodeasca si la sute de ani dupa ce au fost planati.

    Maslin de 300 de ani pe insula Evia

    Intorsi pe continent, ne-am oprit in satul Paleos Panteleimons, aproape de statiunea Leptokaria. Urcat pe coastele muntilor, Paleos Panteleimonas este un loc in care timpul nu mai are niciun cuvant de spus.

    Strazile inguste, casele de piatra si ospitalitatea locuitorilor par inradacinate aici de la inceputurile civilizatiei omenesti si, in ciuda vitezei lumii moderne, a schimbarii si a invaziei tehnologice de pretutindeni, aceste calitati ale micului sat nu vor pieri niciodata.

    In cele din urma, calatoria #GreekExplorer s-a incheiat cu suprinzatoarea insula Skiathos din Marea Egee. Cu o intindere de doar 50 de kilometri patrati si putin peste 6000 de locuitori, micuta insula ofera privelisti care iti taie rasuflarea.

    Construite pieptis pe coasta, casele din Skiatos ofera ochiului acea priveliste specifica Greciei, cu peretii lor albi stralucind in lumina soarelui iar strazile inguste pe care abia au loc doi oameni umar la umar coboara toate spre mare.

    Pentru a cunoaste cu adevarat frumusetea Greciei, aceasta tara trebuie strabatuta de la un cap la altul, departe de punctele aglomerate de pe harta ei, pierduti printre strazi si orase, la poalele muntilor care se topesc in mare si printre plajele insulelor. Grecia, pentru a fi inteleasa, trebuie respirata, trebuie vazuta, gustata si va veti intoarce aici la nesfarsit, intocmai ca Persefona dupa ce a gustat din rodie.

    Articolul a fost scris in infoturul #GreekExplorer: Corfu, Evia si Grecia Continentala, organizat de TurismMarket.com, in colaborare cu agentia de turism TrampTravel.ro, cu sprijinul Nikonisti.ro, TravelWithASmile.ro, Lamonza si Art&Craft.

    Vizionare placuta


    Kudika
    29 Mai 2015
    Echipa Kudika
    Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.