Setari Cookie-uri

5 curiozitati fascinante despre ochii tai

Ochii sunt oglinda sufletului insa nu stiai asta despre ei!

3. Barbatii cu o anumita culoare a ochilor sunt perceputi a fi mai de incredere

Aparent, exista o conexiune intre culoarea ochilor si nivelul de incredere pe care oamenii il au intr-un barbat. O echipa de cercetatori din Cehia a concluzionat, pe baza unor experimente, ca barbatii care au ochi caprui, cu barbii late, buze mai groase si sprancene mai apropiate sunt pereceputi a fi mai de incredere decat cei cu trasaturi mai fine, barbii alungite si ochi albastri, mai mici. In mod surprinzator, gradul de incredere inspirate de femei nu are nicio legatura cu forma sau culoarea ochilor.

4. Anumite boli de ochi pot fi predeterminate genetic de culoarea ochilor

Degenerescenta maculara este o boala care afecteaza anumita parte a retinei si care impiedica distingerea unor detalii mici. In acelasi timp, degenerescenta maculara poate cauza probleme la citit, sofat si alte activitati care solicita mai intens ochii.

Citește și:

Se pare ca aceasta boala afecteaza mai usor acel segment al populatiei cu ochi albastri sau verzi, cu precadere daca au stramosi din zona scandinava. Acesti oameni detin mai putina melanina care sa protejeze ochiul si astfel, macula se deterioreaza mai usor. Pentru a preveni aparitia acestei afectiuni, se recomanda o dieta bogata in antioxidanti, precum si protejarea ochilor de soare cu ochelari de buna calitate.

Pe de cealalta parte, s-a constatat ca persoanele cu ochi caprui sau negri sunt mai predispuse la catarcta decat alti oameni. Desi nu exista inca suficiente dovezi care sa sustina aceasta ipoteza, unii oameni de stiinta sunt de parere ca acest lucru este cauzat de faptul ca, asemenea materialelor textile sau suprafetelor inchise la culoare, ochii caprui sau negri absorb mai mult lumina solara si, ca atare, sunt atacati mai agresiv de razele soarelui. Tocmai de aceea este importanta achizitionarea unor ochelari speciali cu filtru UV, si nu a celora de plastic obisnuit.

Citește și:

5. Lacrimile oamenilor sunt diferite

Uneori, avem obiceiul de a nu acorda atentie lucrurilor minore din natura si astfel, putem pierde informatii importante despre noi ca fiinte, cum ar fi lacrimile. Acestea au o multitudine de functii diferite si sunt,in mod surprinzator, de mai multe feluri.

Desigur ca am putea da crezare mitului urban care povesteste ca, studiate la microscop, lacrimile de fericire arata diferit fata de cele de tristete insa chiar daca acest lucru nu este inca demonstrat, avem inca multe lucruri de aflat despre lacrimi. Asa cum bine stim, acestea sunt formate in glandele lacrimale si au ca prima proprietate protejarea si umezirea ochilor.iar evaporarea acestora este impiedicata de catre un strat uleios.

In general, oamenii produc trei tipuri de lacrimi. Cele bazale sunt menite sa tina ochiul umed si protejat de factorii novici, protejeaza inclusiv impotriva infectiilor si le imprastiem fara sa stim pe toata suprafata ochilor atunci cand clipim.

Citește și:

Lacrimile reflexe, asa cum le spune si numele, sunt reactii naturale ale ochilor atunci cand aici ajung substante iritante sau obiecte straine si este modalitatea organismului de a scapa de ele. In cele din urma, la final sunt lacrimile produse de factori psihologici, ca fericirea sau tristetea

foto prima pagina shutterstock ochi albastri

Vizionare placuta


Kudika
15 Iunie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.