Setari Cookie-uri

Totul pentru arta: Artisti care si-au vandut sufletul Diavolului

Top 3 muzicieni care au incheiat pactul faustic

Pactul cu Diavolul este o tema des intalnita atat in literatura, cat si in religie. Cel mai cunoscut astfel de legamant este cel facut intre Faust si Mefistofel, protagonistii unei vechi legende germane. Potrivit acesteia, Faust isi vinde sufletul pentru placeri lumesti si puteri nelimitate de cunoastere.

Plictistit de viata sa de invatat, Faust incearca sa isi curme viata insa il invoca pe Diavol. Mefistofel, reprezentantul acestuia, isi pune la dispozitia barbatului puterile dracesti pentru un anumit numar de ani, de regula 24, la finalul carora Faust isi va ceda sufletul diavolului.

Doctor Faustus de Thomas Mann, Maestrul si Margareta de Mihail Bulgakov si, bineinteles, piesa de teatru Faust de Goethe sunt cele mai cunoscute opere literare construite pe vechiul mit german. Este drept ca in istoria Germaniei exista un doctro Johann Geprg Faust(1480-1541), alchimist si astronom din perioada Renasterii insa din cauza mitului, faptele reale si povestile cu vrajitori sunt greu de despletit in cazul sau.

Citește și:

Astazi se crede ca un numar mare de figuri istorice importante au incheiat pactul faustic, de la oameni ai Bisericii pana la conducatori politici. De asemenea, se spune ca nici artistii nu au rezistat tentatiei si au acceptat sa isi vanda sufletul diavolului in ciuda succesului. Prin urmare, astazi ne vom opri asupra legendelor care povestesc despre tranzactiile facute de acestia.

1. Niccolo Paganini

Artistul italian, compozitor si maestru in vioara, viola si chitara s-a nascut pe 27 octombrie 1782. El a invatat sa cante la mandolina la 5 ani si pana la 7 ani, incepea sa compuna. Talentele sale au fost dezvaluite in public la varsta de 12 ani insa in anii adolescentei, Paganini s-a afundat in alcool si s-a despartit de muzica. Totusi, pana la 22 de ani, ca prin minune, italianul a ajuns echivalentul unui superstar al muzicii clasice.

Citește și:

Acesta dispunea de intonatii si tehnici atat de aproape de perfectiune incat sunt aproape imposbil de executat. Una dintre particularitatile sale sunt cele 24 de capricii, compozitii muzicale libere, cu treceri neasteptate, improvizate. In timpul vietii, putin dintre ceilalti artisti puteau sa execute cateva dintre capricii insa niciunul nu avea talentul sau tehnica necesara pentru a le executa pe toate.

Tocmai din aceasta cauza, publicul absolut fascinat de maiestria sa a ajuns sa creada ca Paganini a facut un pact cu diavolul in care si-a vandut sufletul in schimbul talentului sau. Mai mult de atat, cativa dintre oamenii prezenti la demonstratiile sale de talent si tehnica muzicala sustineau ca il zaresc pe diavol in spatele violonistului.

Vizionare placuta


Kudika
24 Iulie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.