Setari Cookie-uri

Marita-te cu noi: Forme neobisnuite de casnicie!

4 modalitati incredibile prin care oamenii isi unesc destinele, in grup sau separat.

foto sinada / Shutterstock

2. Poliandria

Cu siguranta multi dintre noi au auzit de povestile cu imparati care aveau mai multe sotii sau despre zonele lumii in care astfel de forme de casatorie nu sunt interzise. Echivalentul feminin al acestei practici este poliandria, respectiv obiceiul prin care o femeie ia in casatorie mai multi barbati.Astazi obiceiul este inca pus in practica in platoul tibetan si, de regula, femeia se casatoreste cu mai multi frati.

Acest lucru se intampla nu neaparat din cauza unei credinte religioase sau a unei practici legale, ci pentru a nu fi nevoiti sa imparta pamantul intre frati. Copiii rezultati din astfel de casnicii il numesc tata pe fratele cel mai mare iar toti ceilalti sunt unchi.Desi astazi se mai practica doar in regiunea anterior mentionata si este pe cale de disparitie, candva poliandria a fost un obicei des intalnit de la gheturile antartice pana la padurile amazoniene.

Citește și:


3. Casatoria cu persoane decedate

In anumite zone ale lumii, este perfect legal sa te casatoresti cu o persoana decedata sau sa casatoresti doi oameni morti. In China, spre exemplu, un barbat care a murti necasatorit trebuie inmormantat lanag o femeie ca sa nu isi petreaca eternitatea singur. Mai mult de atat, s-a dezvoltat o foarte profoitabila, desi macabra, piata neagra de cadavre pentru astfel de cermonii postume.

Motivele pentru care astfel de uniuni simbolice se practica sunt diverse. Spre exemplu, un frate mai mic e poate casatori abia dupa ce s-a insurat cel mare insa daca aceste se stinge din viata, trebuie sa i se asigure o ceremonie de casatorie ca sa nu il bantuie pe fratele mai mic si ca acesta sa se poate casatori in liniste.

O forma de casatorie postuma se practica si in anumite zone din sudul Sudanului. Daca un barbat moare fara mostenitori, atunci una dintre sotiile fratelui sau se va casatori cu spiritul acestuia. Orice copii aparuti dupa aceasta uniune sunt considerati fii si mostenitorii celui decedat.

Citește și:

4. Casatoria cu comunitatea

In secolul al XIX-lea, John Noyes a infiintat o comunitate utopica in statul New York pe care a numit-o Oneida. Adeptii doctrinei practicate de Noyes creeau ca Iisus e pe pamant si Regatul cerului se apropie de noi iar oamenii trebuie sainvete sa atinga perfectiunea.

Prin anumite pasaje din Biblie, el a demonstrat adeptilor sai ca in Rai nu exista casnicie si acest lucru inseamna ca oamenii trebuie sa practice casatoria complexa. In cuvinte mai simple, in comunitatea lui Noyes, fiecare barbat era casatorit cu fiecare femeie din comunitate.

Monogamia sau gelozia erau considerate comportamente pacatoase si nu erau acceptate in comunitate. Pentru a se asigura ca numarul de sarcini nu va fi exagerat de mare iar femeile se vor bucura din plin de placerile sexuale, barbatii practicau orgasmul fara ejaculare, ca o forma de a exersa autocontrolul.

Citește și:

Desi o astfel de casnicie poate fi privita drept scandaloasa, trebuie mentionat faptul ca femeile care traiu in aceasta comunitate se bucurau de o libertate sexuala necunoscuta pentru femeile obisnuite din anii 1800. Fiecare femeie era libera sa accepte sau se refuze avansurile sexuale ale oricarui barbat si toti oamenii, indiferent de sex, erau tratati in mod egal, lucru care a contribuit semnificativ la situatia economica buna a comunitatii.

Desi pana aici, lucrurile suna destul de frumos, exista si o parte neagra, greu de ignorat. Cei care locuiau in aceasta comunitate isi incepeau vietile sexuale la varste fragede, uneori chiar de la 12, 13 ani si fiecare dintre ei, fete si baieti deopotriva, avea parteneri mult mai mari decat ei care sa ii initieze in aceste practici.

Comunitatea a existat timp de 30 de ani, pana cand oamenii au inceput sa fie nemultumiti de casatoria complexa. Mai mult de atat, Noyes a fost acuzat de corupere de minori si a fugit in Canada.

Citește și:

Foto prima pagina sinada / Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
10 August 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.