Setari Cookie-uri

Secrete incredibile din opere de arta celebre

Top 3 mistere din marile picturi sau statui ale lumii

3. Gradina desfatarilor umane – Hieronymus Bosch

Pictorul neerlanez nascut in 1453 este cunoscut cu predilectie datorita temei fantastice si grotesti abordate in pictura. In general, tablourile sale redau pacatele si decaderea umana, asa cum se intampla si in cazul tripticului Gradina desfatarilor umane. Desi opera de arta are 500 de ani, semnificatia alegoriei nu este inca pe deplin inteleasa.

Pictura lui Bosch este una dintre cele mai complexe, ambitioase si complicate lucrari ale lumii. Aparent, intelesurile redate in triptic par evidente. In stanga sunt Adam si Eva in Gradina Edenului. In mijloc sunt numeroase personaje, unele dintre ele cu chipuri umane, altele sub forma animale, surprinse in toiul unor actiuni diverse. Panoul din treaba, cel de-al treilea, prezinta o lume parca scoaa din Iad.

Prin urmare, la o privire superficiala, suntem tentati sa spunem ca lucrarea lui Bosch este o reprezentare a Raiului, Pamantului si Iadului, ca amintire a faptului ca fiecare actiune este rasplatita dupa moarte cu drumul catre cer sau in fundurile pamantului.

Citește și:

Cu toate acestea, intregul triptic este inca un mister, in primul rand pentru ca numeroase dintre personaje apare cu instrumente muzicale, cum ar fi flaut sau avand pictate partituri in cele mai interesante parti ale corpului.

In incercarea de a descifra intelesul ascuns din Gradina desfatarilor umane, muzicologii au incercat interpretarea notelor muzicale precum si modelarea unor instrumente asemanatoare cu cele din tablou, doar ca sa descopere ca suntele obtinute sunt absolut grotesti.

Vizionare placuta


Kudika
11 August 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.