Viktor Frankl, supravietuitor al holocaustului: Ce conteaza mai mult decat fericirea?

Viktor Frankl, supravietuitor al holocaustului: Ce conteaza mai mult decat fericirea?

Care este sensul vietii? Ce ne face sa mergem mai departe? Ce ne face sa vrem sa traim?

  • "Chiar cautarea fericirii, distruge fericirea." - Viktor Frankl.

In Septebrie 1942, Victor Frankl, un proeminent psihiatru evreu a fost aruncat in inchisoarea nazista, impreuna cu familia sa, primind numarul de prizonier 119104. Toti au pierit in campul de concentrare nazist, inclusiv sotia sa insarcinata. Dar Viktor Frankl a supravietuit. Iar aceasa experienta l-a facut sa scrie o importanta carte, considerata una dintre cele mai influente 10 carti ale secolului 20 in America – un titlu care nu poate trece neobservat – "Omul in cautarea sensului vietii".

In cartea sa, Frankl arata ca diferenta dintre cei care au supravietuit Holocaustului si cei care au murit este una singura: Conectarea cu ceea ce ne da sens ca fiinte umane.

Foto: Unsplash/ Tiago Aguiar

Aceasta nevoie de sens pentru a exista, l-a interesat pe Frank inca din timpul liceului, cand profesorul sau a rostit o fraza ce l-a tulburat – "Viata nu este nimic altceva decat o combustie, un proces de oxidare". Frankl a replicat sarind de pe scaun: „Sir, daca este asa, atunci care poate fi sensul vietii?”

Mai tarziu, Viktor Frankl a vazut in campurile de concentrare cum cei care isi gaseau motivatia de a trai chiar si in cea mai de cosmar situatie, erau mult mai rezistenti la durere, decat aceia care nu reuseau sa gaseasca aceste sentimente in ei. „Poti sa ii iei un singur lucru omului, cu exceptia unuia singur si aceasta este ultima dintre libertatile oamenilor – sa isi aleaga atitudinea in fata oricarei situatii date, sa isi aleaga singuri calea.

Frankl si-a practicat meseria de terapeut si in interiorul campului de concentrare, iar in cartea sa, el da doua exemple de persoane cu ganduri suicidale. Ca majoritatea detinutilor, acesti doi barbati se simteau fara speranta si credeau ca nu mai au nimic sa isi doreasca de la viata si nimic pentru care sa traiasca.

Preluam cateva idei esentiale din aceasta carte via 1cartepesaptamana.ro:

"Consider ca este o conceptie gresita si periculoasa despre igiena mintala presupunerea ca omul are nevoie in primul rand de echilibru sau, asa cum este numit el in biologie - de "homeostaza", adica o stare lipsita de orice tensiune. De fapt omul nu are nevoie de o astfel de stare lipsita de tensiune, ci mai degraba de stradania si lupta pentru atingerea unui scop valoros, a unei sarcini liber asumate. Lucrul de care are el nevoie este nu sa scape cu orice pret de tensiune, ci omul are nevoie de chemarea pe care i-o adreseaza un anumit sens potential care se vrea realizat".

Omul daca nu stie cand se va termina o sarcina, mai ales atunci cand este una care nu ii place, va trece prin chinuri fantastice, care ii vor pune psihicul la incercare:

"Unul dintre detinuti care la sosirea sa marsaluise de la gara pana la lagar intr-o coloana lunga de necunoscuti, mi-a spus mai tarziu ca se simtise ca si cum ar fi participat la propria inmormantare. Viata ii paruse absolut fara niciun viitor. O privea ca si cum ar fi fost deja incheiata, ca si cum ar fi murit deja. Acest sentiment al lipsei de viata, se intensificase si din alte cauze: din punct de vedere temporal, lipsa unui capat pentru perioada de prizonierat era cel mai acut resimtita; din punct de vedere spatial, aveam de-a face cu ingradirea in limitele lagarului."

Atunci cand o emotie este constientizata, aceasta poate fi controlata:

"Emotia, care este o suferinta, inceteaza sa mai fie suferinta de indata ce ne formam o imagine clara si precisa" - Spinoza

Daca ai un scop in care crezi cu adevarat, poti sa induri aproape orice:

"Cel care are un de ce pentru care sa traiasca poate indura aproape orice." - Nietzsche

  • Fericire fara sens?

Frankl neaga aceasta idee.

Citeste continuarea pe Garbo

Vizionare placuta


Kudika
19 August 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri