Setari Cookie-uri

Alfabetul dragostei: Cele mai frumoase citate de iubire dupa Mircea Cartarescu

Cea mai minunata femeie din lume este cea care te iubeste cu adevarat si pe care o iubesti cu adevarat.

Este conferentiar universitar doctor la Catedra de Literatura Romana a Facultatii de Litere a Universitatii din Bucuresti. Ultimele carti publicate, “De ce iubim femeile” (2004), “Frumoasele straine”(2010) si “Ochiul caprui al dragostei noastre” (2012) i-au adus un succes de box-office, figurand pe lista de carti best-seller ale editurii Humanitas.

Alte opere cunoscute ale scriitorului sunt: “Levantul”(1990), pentru care a obtinut si Premiul Uniunii Scriitorilor din acelasi an, precum si trilogia “Orbitor”, care are forma unui fluture si este compusa din “Aripa stanga” (1996), “Corpul”(2002) si “Aripa dreapta”(2007), considerata cea mai tradusa si elogiata lucrare a sa. Stilul sau variaza de la simplu,expresiv, curat, pana la cel romantios, incarcat de patos sau oniric.

Citește și:

ABSOLUT

“Cea mai minunata femeie din lume este cea care te iubeste cu adevarat si pe care o iubesti cu adevarat.”

ADMIRATIE

“Admiratia, ca si dragostea, nu sunt drepturi, nici obligatii. Nici educatia, nici cultura, nici pozitia sociala nu-ti pot da automat aceasta renuntare la meschinarie, aceasta abdicare de la narcisismul tau infantil. E greu sa accepti ca oameni din preajma ta pot fi mai buni si mai adevarati decat tine. Si totusi trebuie s-o faci, pentru ca altfel nu te poti defini pe tine insuti. Esti ceea ce admiri, nu ceea ce negi.”

ARGUMENT

“Nu iubim o femeie pentru ca are un corp perfect, ci pentru forma unica a ochilor sau a gurii, in care vedem personalitatea ei profund si subtil erotizata.”

ATRACTIE

“Corpul meu e profund atasat de corpul femeii mele. Am de fapt doua corpuri, si de fapt intreaga mea viata e dubla. Chiar daca as fi decerebrat, ca un animal de experiente, corpul meu ar fi inca indragostit de corpul femeii mele. Nevoia mea de intimitate cu fiinta cu care traiesc merge mult mai departe decat viata sexuala.”

Citește și:

CAUTARE

“Nu-i nevoie sa gasesti nici fericirea perfecta, nici armonia perfecta, nici creativitatea perfecta. Lucrul cel mai pretios este cautarea lor. Cata vreme cauti, esti viu. Cand ai gasit, esti deja batran si clasicizat.”

CUPLU

“Pentru mine nu exista, deci, "cea mai minunata" in sensul de 90-60-90, nici in cel de blonda, bruna sau roscata, inalta sau miniona, vanzatoare sau poeta. Cea mai minunata este cea cu care am putut avea un copil virtual numit "cuplul nostru", "dragostea noastra".”

DEPRESIE

“Am inima impietrita. In fiecare zi imi spun ca nu merit sa mai traiesc.”

EROTISM

“Numai pe ea o vreau pentru ca numai pe ea o cunosc. Ii privesc, intre coapse, "fluturele cu aripi lipite somnoros" si stiu ca e, cu adevarat, cel mai frumos lucru pe care l-as putea vedea si atinge vreodata.”

Citește și:

    EXOTISM

    “N-am avut nici o iubita atat de exotica incat sa aiba alta culoare a pielii decat a mea, desi multe au avut alta culoare a mintii, a vocii, a zambetului.”

    INTIMITATE

    “Am regretat de cate ori am facut dragoste cu o femeie straina si indiferenta, si pentru nimic in lume n-as face dragoste cu o prostituata. Nu pentru ca riscurile sunt mari si nici pentru ca fidelitatea nu mi-o permite. Cred, pur si simplu, ca sexul insotit de intimitate este mai bun decat cel fara intimitate.”

    IUBIRE

    “Facem sex cu un creier de barbat, dar iubim cu unul de copil, increzator, dependent, dornic de a da si a primi afectiune.”

    LEGATURA

    “Ceea ce pentru corpul fizic este orgasmul, este fericirea pentru corpul nostru spiritual.”

    NEAJUNS

    “Dragostea ca sentiment este uneori un inhibitor al sexualitatii, iar fidelitatea devine greu de suportat In pat.”

    Citește și:

      OBSTACOL

      “Dragostea ca sentiment este uneori un inhibitor al sexualitatii, iar fidelitatea devine greu de suportat in pat.”

      PARALELISM

      “Cand visam, tonusul muscular e abolit si intregul corp ne este paralizat, lasand astfel mintea libera pentru halucinare. Cand facem dragoste, dimpotriva, mintea ne e abolita, iar corpul se scufunda in voluptate. Un ultim amanunt vine sa intareasca acest ciudat si fascinant paralelism: cand visam, indiferent de continutul visului, sexul nostru este intotdeauna erect.”

      cuplu Foto: Jan Jirous, Shutterstock

      POEZIE

      “Cand ai nevoie de dragoste
      cand ai nevoie de dragoste nu ti se da dragoste.
      cand trebuie sa iubesti nu esti iubit.
      cand esti singur nu poti sa scapi de singuratate.
      cand esti nefericit nu are sens sa o spui.

      cand vrei sa strangi in brate nu ai pe cine.
      cand vrei sa dai un telefon sunt toti plecati.
      cand esti la pamant cine se intereseaza de tine?
      cui ii pasa? cui o sa-i pese vreodata?

      fii tu langa mine, gandeste-te la mine.
      poarta-te tandru cu mine, nu ma chinui, nu ma face gelos,
      nu ma parasi, caci n-as mai suporta inca o ruptura.
      fii langa mine, tine cu mine.

      Intelege-ma, iubeste-ma, nu-mi trebuie partuze, nici conversatie,
      fii iubita mea permanenta.
      hai sa uitam regula jocului, sa nu mai stim ca sexul e o jungla.
      sa ne atasam, sa ajungem la echilibru.

      dar nu sper nimic. nu primeste dragoste
      cand ai nevoie de dragoste.
      cand trebuie sa iubesti nu esti iubit.
      cand esti la pamant nici o femeie nu te cunoaste.”

      SEX

      “Sexul implica o profunda ingustare a constiintei, o coborare adanc sub conventiile sociale si etice, o eliberare de tabu-uri, de dezgust, o cautare a placerii in interzis si perversiune.”

      TRANSFIGURARE

      “Dar cine ar putea explica de ce ochii unei femei par imensi, cu flacara neagra-mov cat timp o iubim, iar cand Incetam s-o iubim nu mai vedem altceva decat ochi obisnuiti?”

      URA

      “Cine uraste, se uraste pe sine.”

      VERIDICITATE

      “Femeile minunate din viata mea, toate cele pe care le-am iubit cu adevarat si care-au raspuns cu dragoste dragostei mele, au fost intr-un fel necorporale, au fost bucurie pura, nevroza pura, experienta pura. Senzualitatea, uneori dusa pana foarte departe, nu a fost decat un ingredient intr-o aventura complexa si epuizanta a mintii.”

      Foto interior: Cosmin Bumbutz

      Foto prima pagina: MorganStudio, Shutterstock

      Vizionare placuta


      Kudika
      20 August 2015
      Echipa Kudika
      Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

      Ti-a placut acest articol?

      Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.