Setari Cookie-uri

Traieste, reflecteaza, iarta, iubeste, razi! 5 feluri in care poti castiga in intelepciune in fiecare zi

Putem creste in intelepciune zi de zi cultivand urmatoarele alegeri:

Viata ne ofera aproape zilnic posibilitatea de a alege. A alege sa mananci sanatos, sa faci miscare versus sedentarism si optiuni mai putin fericite in bucatarie. A alege sa ierti si sa iti dezvolti compasiunea versus a ramane plin de ura si resentimente fata de cei care ti-au frant inima.

Suntem cu totii inrolati in acest proiect masiv de dezvoltare personala, care se numeste VIATA si ca pur si simplu, doar traind si facand alegeri constiente, putem sa crestem spiritual si sa devenim mai intelepti. Insa care sunt catalizatorii acestei reactii de transformare? Cum putem creste in intelepciune zi de zi? Cultivand urmatoarele alegeri:

• Iertarea

Este important sa gasesti puterea de a te elibera de orice sentiment apasator, prin distragerea atentiei de la acesta si concentrarea asupra propriei persoane sau asupra celorlalti. A ierta nu inseamna doar sa rostesti aceste cuvinte, ci este un proces activ in care iei o decizie constienta de a te elibera de orice sentiment negativ, fie ca persoana care ti-a gresit merita sau nu.

Citește și:

iertare

Foto interior si prima pagina: ChristianChan / Shutterstock

Pe masura ce renunti la furie, resentimente si ostilitate, isi face loc empatia, compasiunea si, uneori, chiar o forma de afectiune fata de persoana care te-a dezamagit. Renunta la asteptari, iarta din tot sufletul, intelege ca nimeni nu este perfect si iarta-te si pe tine. Pe langa starea de liniste resimtita la nivel psihic, iertarea iti face bine si pe plan fizic: specialistii au demonstrat ca iertarea scade tensiunea arteriala, combate stresul si protejeaza impotriva bolilor cardiace, depresiei si diabetului.

• Nu judeca. Macar incearca

Suntem cu totii oameni si incercam sa facem totul cum putem mai bine. Este adevarat ca deseori te vezi nevoit sa te supui judecatii celorlalti sau chiar ii vei judeca si tu la randul tau. Daca nu ai reusit sa te abtii si ai facut-o, incearca sa incluzi un strop de auto-reflectie, urmata apoi de compasiune, atat pentru tine, “judecatorul”, cat si pentru persoana pe care o judeci. Si nu uita de unde porneste totul: judeci fie pentru ca intalnesti la celalalt “defecte” care nu iti sunt pe plac, fie pentru ca are anumite calitati sau talente pe care nu le posezi sau nu le-ai cultivat, desi ti le doresti la randu-ti.

Citește și:

• Compasiunea

Lumea ar fi un loc mult mai bun daca toti oamenii s-ar purta cu ingaduinta si amabilitate cu semenii lor. Din pacate insa, deseori ne gasim in situatia in care suntem severi si lipsiti de compasiune, atat cu cei din jur, cat si cu noi insine.

Solutia cea mai la indemana ar fi sa inventezi un barometru al compasiunii si sa incerci sa iti alimentezi iubirea pentru tine insuti ori de cate ori ai tendinta sa te autoinvinovatesti. Ca atunci cand iti ignori instinctele, cand esti nerecunoscator, cand nu crezi in visurile tale, cand urmezi standardele impuse de societate fara sa te gandesti, cand esti ipocrit sau ii ranesti pe oamenii care te iubesc cel mai mult.

Elibereaza-te de povara pe care o cari si poarta-te cu tine asa cum te-ai purta cu un copil iubit, ofera-ti tie insuti dragoste neconditionata si compasiune!

Citeste mai multe feluri in care poti castiga in intelepciune in fiecare zi

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Octombrie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.