Setari Cookie-uri

9 lucruri pe care sa le faci pentru sufletul tau, cel putin o data pe an

Ce trebuie sa faci pentru sanatatea sufletului tau, cel putin o data pe an.

Odata cu sosirea noului an, fiecare persoana isi propune mai mult sau mai putin oficial, mental sau in scris, o lista de obiective care sa ii faca viata mai usoara si mai frumoasa. Acestea pot varia, de la chestiuni materiale, concrete, pana la lucruri care tin mai degraba de emotii sau spirit. Indiferent ce ti-ai propus la cumpana dintre ani, iata cateva sugestii anume formulate pentru sanatatea sufletului tau:

suflet
Foto: Alena Ozerova, Shutterstock

9 lucruri important de facut pentru sanatatea sufletului tau

1. Scrie o lista de lucruri de care esti mandru/mandra. Lucruri pe care nu ai crezut niciodata ca ai putea sa le indeplinesti sau lucruri care au devenit realitate in ciuda tuturor obstacolelor. Recunostinta care vine din aprecierea a ceea ce ai facut pentru tine insuti/insati este de neegalat. Nu inceta sa te surprinzi iar si iar, nu inceta sa crezi in tine si invata sa te asculti si sa mergi mai departe.

Citește și:

2. Contacteaza o persoana draga cu care nu te-ai mai auzit de ani intregi, desi nu ai intentionat sa pierzi legatura. Scrie-i un email lung in care sa ii spui ca nu ti-ai dorit sa faci asta, intreaba-o ce mai face, pune-o la curent cu viata ta si incercati sa gasiti o cale sa va auziti (si sa va vedeti) mai des de acum incolo.

3. O data pe an, poate chiar de ziua ta, fa o evaluare onesta a intregului an. Reflecteaza si analizeaza tot ceea ce s-a intamplat. Tine cont de fotografii, video, postari pe retelele sociale, citeste in jurnal, daca ai. Sarbatoreste orice progres pe care l-ai facut si cat de departe ai ajuns. Stabileste zonele in care mai trebuie sa lucrezi: relatii interpersonale, relatia cu tine insuti/insati. Este uimitor ca ai sansa sa poti lua in considerare atat prezentul cat si trecutul pentru a construi un viitor mai bun.

4. Finalizeaza cartile pe care le-ai inceput, cartile imprumutate sau cele cumparate care stau in teanc pe noptiera. Daca te plictisesc sau te-au facut sa iti pierzi interesul, gandeste-te la cauze si apoi ofera-le altcuiva. Cartile trebuie sa circule. Desi este tentant sa colectionezi carti bune in speranta ca ai avea timp sa le citesti candva, te vei simti mult mai impacat/a cu tine insuti/insati daca o carte buna are ocazia sa trezeasca altcuiva o revelatie, in loc sa stea nedeschisa pe noptiera ta cateva luni sau chiar ani, in asteptarea momentului oportun.

Citește și:

5. Viziteaza orasul de bastina. Incearca sa dai de fostii prieteni din copilarie sau fostii colegi de scoala. Incercati sa va vedeti si in realitate, nu doar prin intermediul retelelor de socializare. Rememorati amintiri si varste din trecut, cu tot farmecul dat de patina timpului. Cu acele vremuri nu va veti mai intalni, insa nu lasati loc de regrete sau nostalgii. Aceste intalniri reprezinta un prilej bun sa va reamintiti cat de departe ati ajuns si cat de impliniti sunteti in prezent.

6. Fa-ti curat in inbox. Dezaboneaza-te de la newsletter-ele care te bombardeaza mult mai des decat ti-ai dori sau cele care nu mai prezinta interes pentru tine. Organizeaza-ti mesajele in foldere separate, in functie de ceea ce vrei sa pastrezi. Sterge definitiv mesajele persoanelor cu care ai incheiat-o pentru totdeauna. Vei simti aproape instantaneu un sentiment de usurare.

Citește și:

7. Pleaca intr-o calatorie initiatica sau un pelerinaj. Sau macar intr-o excursie in care portiunea propriu-zisa a drumului este la fel de importanta sau de solicitanta precum a evenimentului la care vrei sa participi sau a destinatiei in sine. Poate fi o calatorie lunga cu trenul, cu avionul, cu masina, cu rulota sau chiar cu bicicleta. Bucura-te de calatoria in sine si de momentele incarcate cu neprevazut care pot aparea pe parcurs.

8. Rearanjeaza-ti spatiul in care traiesti, chiar daca muti doar masa, Tv-ul sau schimbi orientarea patului. O cat de mica modificare in design-ul locuintei are darul de a schimba felul in care o percepi. Spatiile de locuit sunt incarcate de energie, care depinde de ceea ce se afla in ele, unde se afla si scopul acestora.

9. Fa o curatenie generala in dulapuri si scapa de tot ce nu ai mai purtat de peste 6 luni, de ceea ce nu mai ai nevoie sau de toate lucrurile care ti-au provocat un stres suplimentar in viata. Doneaza hainele unor organizatii de caritate, scoate electrocasnicele nefolosite la vanzare pe site-urile de profil, fa curat pe desktop-ul calculatorului, organizeaza fotografiile in foldere dupa luna si an si, in momentul in care iti schimbi telefonul, renunta la contactele de care nu mai ai nevoie sau cu cate nu te-ai mai auzit de ani intregi. Simplifica-ti viata si culege roadele simplitatii si intoarcerii la lucrurile elementare!

Citește și:

Foto prima pagina: Yuliya Yafimik, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
13 Ianuarie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.