Setari Cookie-uri

5 exemple de intelepciune buddhista care te ajuta sa iti schimbi viata in bine

Inspira-te din intelepciunea buddhista si fa schimbarile de care ai nevoie pentru tine!

Buddhismul este o fantana de intelepciune care este usor aplicabila in viata de zi cu zi a unei categorii largi de oameni, indiferent de mediul din care provin, convingeri sau credinte. In fapt, buddhismul este alcatuit din elemente non-buddhiste, o colectie de metode si cai de a constientiza cele mai profunde adevaruri ale vietii si caile care te ajuta sa descoperi pacea si fericirea oferite de aceasta. Fie ca esti deja convins de adevarurile buddhiste, fie ca vrei doar sa faci cateva schimbari in bine in viata ta, iata 5 exemple de intelepciune buddhista cu care vei rezona:

buddhism
Foto: Vitaliy Mateha, Shutterstock

1. Compasiunea

Compasiunea este una dintre cele mai apreciate calitati ale buddhimului si ceea ce il individualizeaza si innobileaza pe om. Conform acestui principiu, trebuie sa iti tratezi aproapele ca pe tine insuti/insati. Compasiunea te ajuta sa vezi bunatatea in toate fiintele din jurul tau, cu care sa te simti conectat la un nivel extrem de intim. Acest lucru iti permite sa simti compasiune si pentru tine insuti/insati si astfel sa gasesti pacea launtrica si fericirea de durata, pentru ca numai iertand si acceptand ca esti om vei reusi sa vindeci niste rani emotionale si depasi anumite momente mai dificile din viata ta.

Citește și:

2. Schimbarea

Daca te schimbi pe tine insuti/insati, ajungi sa schimbi intreaga lume. Toti suntem interconectati, iar daca faci un bine, acesta va avea un efect pozitiv exponential in lume. Incearca sa renunti la convingerile paguboase conform carora nu ai ce sa faci ca sa schimbi o anumita situatie. Orice lucru mic poate crea valuri neasteptate. De aceea incearca mereu sa ajuti si sa fii un exemplu pentru cei din jur, inspirandu-i sa te urmeze pe calea Binelui.

3. Mancarea

Alimentele de la fiecare masa au o insemnatate speciala, pe care ajungi sa o realizezi doar prin contemplatie si constientizare. Mancarea este exemplul perfect al interconexiunilor din viata noastra si felul in care acestea ne influenteaza viata. Mancarea care ni se pune in fata depinde de numeroase elemente si influenteaza, la randu-i alte si alte aspecte ale vietii celui care o consuma. Cand ajungi sa realizezi acest lucru, iti vei fi dezvoltat o relatie sanatoasa cu mancarea si vei invata sa respecti echilibrul delicat, desi presant, al vietii.

Citește și:

4. Intelege darul de a oferi

Acest lucru nu se refera la darurile de Craciun sau de aniversari, ci la ceea ce oferim lumii zi de zi si nici macar nu constientizam ca sunt daruri, in special iubirea, compasiunea si prezenta totala. Doar oferind, vom ajunge sa primim si sa ne gasim pacea interioara. Viata este un joc constant intre actul de a primi si cel de a oferi.

5. Scapa de ceea ce te otraveste

Viata este plina la tot pasul de tentatii si vicii, care cauta sa ne inrobeasca si sa ne indeparteze de la implinirea personala prin suferinta si vinovatie. Cele mai puternice si mai periculoase sentimente negative sunt lacomia, ura si minciuna. Este normal sa le experimentam si sa ne lasam afectati de ele, trebuie sa facem un effort constient pentru a reusi sa le indepartam din viata noastra. Doar atunci vom ajunge sa cunoastem adevarata pace si fericire si vom trai in armonie cu cei din jur.

Foto prima pagina: lightofchairat, Shutterstock

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 Februarie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.