Setari Cookie-uri

Cele mai ciudate traditii de Paste din intreaga lume

Descopera in ce moduri bizare este sarbatorit Pastele in diferite colturi ale lumii!

Atunci cand ne gandim la sarbatoarea pascala avem in minte ouale rosii, cadourile primite de la iepuras si bucuria mesei impreuna cu familia si prietenii. Insa, sarbatorile de Paste, pot avea un aspect foarte diferit in unele parti ale lumii, fie ca este vorba de obiceiuri socante, fie ca este vorba de traditii care mai de care mai bizare sau amuzante.

traditii de paste Foto: Gelner Tivadar, Shutterstock

Cum este sarbatorit Pastele: 8 traditii bizare din lume

1. Traditii de Paste: Filipine

Daca ti s-a intamplat sa ai dureri de stomac sau sa-ti fie rau de la faptul ca ai mancat prea multe oua sau prea multa mancare, nu este nimic in comparatie cu durerile la care se supun filipinezii credinciosi de Paste. Pentru a se spala de pacate, acestia participa la un eveniment public unde se auto-flageleaza, lovindu-se pe spate cu bete din bambus si lame ascutite, apoi umbla pe strazi jumatate goi si desculti. Efectuarea acestui act de auto-flagelare este menit sa reproduca suferinta lui Iisus si se crede ca poate curata sufletul si chiar sa vindece boli.

Citește și:

2. Traditii de Paste: Grecia

Sarbatoarea de Paste este putin mai vesela in Grecia. Masa traditionala se tine in noaptea de Pasti, iar la miezul noptii are loc un foc de artificii colorat care marcheaza inceputul sarbatorii pascale. Imediat ce spectacolul este gata, toata lumea se duce acasa pentru a se bucura de o supa fierbinte din stomac de miel, in timp ce restul animalului este facut la gratar si lasat pentru a fi mancat la pranz. Multe dintre insulele grecesti au propriile lor comemorari de Paste, inclusiv aruncarea vaselor de lut din fereastra sau o “lupta” epica intre biserici folosind rachete cu artificii.

3. Traditii de Paste: Anglia

Simbolizand o viata noua si speranta, oul a fost sinonim cu primavara inca din timpurile pagane, astfel incat este usor de inteles de ce a fost adoptat in ritualurile si traditiile de Paste. In Anglia, mai exact in Manchester si in zona de langa, au loc competitii in care se rostogolesc ouale la deal. Traditia dateaza de sute de ani in Anglia si exista un concurs anual la Holcombe Hill. Teoria care explica aceasta traditie este ca ea reprezinta rostogolirea pietrei de la mormantul lui Iisus inainte de invierea Lui.

Citește și:

4. Traditii de Paste: Finlanda

In Finlanda, sarbatoarea de Paste arata mai mult cu cea de Halloween deoarece copiii se costumeaza in vrajitori si vrajitoare avand lantisoare cu medalioane reprezentand niste maturi. Acestia umbla pe strazi, din casa in casa pentru a primi dulciuri. Se crede ca, in timpul sarbatorii pascale, vrajitoarele devin mai puternice si sunt facute focuri de tabara in orase pentru a le speria.

5. Traditii de Paste: Norvegia

Una dintre traditiile de Paste mai deosebite se afla si in Norvegia si se pare ca nimic nu starneste bucuria mai tare ca un roman cu crime bun. Acestea sunt numite “Paske Krim”, in traducere Crime de Paste, iar in aceasta perioada a anului vanzarile cresc cu aproximativ 50%. Totodata, in aceasta perioada, fiecare canal de televiziune si radio produce show-uri tv in care sunt elucidate crime misterioase. Cum s-a ajuns exact la aceasta traditie de Paste este un mister, desi se crede ca dateaza din anul 1923 cand pe prima pagina a unui ziar a fost anuntata o crima misterioasa exact in perioada de Paste.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
27 Aprilie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.