Setari Cookie-uri

Geo Bogdan, THE CODE: 'Sunt ferm convins ca fiecare dintre noi are o putere extraordinara'

Afla mai multe informatii despre Geo Bogdan si THE CODE!

Era greu de crezut la acea vreme ca pot deveni un sportiv cu dezavantajele mele fizice; “asta este o sala de haltere, nu de recuperare” au fost cuvintele lui Nea Marin, masurandu-ma din ochi, cand am intrebat cat costa un abonament.

Tu ai vreodata momente in care te cuprinde apatia si vrei sa ramai in canapea?

Apatia este o stare de plictiseala cu tente de anxietate; in ultimii 20 de ani, nu prea am avut timp sa ma plictisesc, insa m-am lovit de fenomenul de supra antrenament de multe ori (OTS) sau Burnout. Este acea stare fizico-mentala in care timpul de somn si de recuperare nu este proportional cu efortul depus. Atunci corpul intra intr-o forma de autoprotectie si inchide anumite sisteme si operatiuni, simptomele sunt multiple, insa, cel mai predominant este oboseala cronica, lipsa energiei. Cand se intampla aceasta, de obicei, ma opresc complet si imi iau o vacanta.

Citește și:

Cum a inceput THE CODE si cum ti-a venit ideea?

The CODE a fost mai mult decat o idee, a fost rasfrangerea si condensarea a 20 de ani de studii, aplicatie, practica, experiente si observatii lucrand cu mii de oameni din peste 50 de tari.

Ca in orice ramura, lucrurile evolueaza. Astazi, s-au descoperit modificarea ADN-ului uman si inducerea Neuroplasticitatii prin formule si combinatii specifice de nutritie si antrenamente bine aplicate. Mai simplu, conform doctorului Lipton, creatorul noii stiinte numite Epigenetica, nu suntem “victimele” ADN-ului nostru, ci, mai degraba ale mediului inconjurator si ale sistemului de credinte. Predispozitiile la obezitate, diabet, cancer, depresie, alcoolism etc. nu sunt scrise in codul nostru genetic, nu sunt mostenite, ci autocreate replicand obiceiurile, comportamentul, trasaturile psihologice parentale si ale mediului social in care am copilarit.

The CODE reprezinta acea formula, codificare perfecta de antrenamente, nutritie, educatie, introspectie si motivatie, menita sa produca o schimbare profunda si permanenta in fizicul si psihicul uman. Desfasurat pe o perioada de 21 de zile, atat cat trebuie sistemului de credinte sa adopte un obicei nou, programul The CODE este o iesire din zona de confort care, odata imbratisata, schimba viteza metabolismului, induce neurogeneza (opusul neuroatrofiei, depresiei), incetineste imbatranirea celulara, reducand varsta biologica, imbunatateste drastic mobilitatea, viteza, forta, stima de sine si accelereaza procesul de lipoliza (ardere a grasimilor).

Citește și:

    Ideea de punere in aplicare a programului The CODE a venit odata cu obsesia mea de a inspira capacitatea de aplicabilitate, de a lua actiune. Din nefericire, traim intr-o lume inundata cu informatie, insa, secata de motivatie. Orice om aflat pe orice scara sociala sau intelectuala stie ca fumatul ucide, ca grasimile saturate blocheaza artere, ca alcoolul, medicamentele, stresul, sedentarismul sau emotiile negative sunt distructive, oricine are informatia ca trebuie sa faca sport sau sa manance putin si des in fiecare zi, sa bea apa, insa statisticile arata ca oamenii nu aleg sa faca o schimbare, nici chiar atunci cand sunt amenintati cu prezenta unei boli grave. Desi, fundamental, cu toti isi doresc o schimbare, sunt tinuti si trasi inapoi de cea mai mare molima cunoscuta a secolului in care traim - zona de confort.

    Programul The CODE functioneaza incredibil, la parametrii perfecti si bine masurati, insa necesita iesirea voluntara din acea toxica, zona de confort. Este foarte putin probabil ca un om sa reuseasca singur sa puna in aplicare THE CODE, ii trebuie determinare, dorinta si o disciplina de fier. Aici, am introdus elementul cheie in desfasurarea taberei, i-am luat pe oameni in grup si i-am pus sa isi constientizeze fricile, limitarile si zona de confort. Rezultatul a fost fenomenal; desi individual, aproape toti din cei aproximativ 200 de participanti absolventi ai taberei ar fi cedat din prima zi, in grup, motivati si indrumati sa isi folosesca efortul de vointa, nimeni nu a cedat, fara exceptie. Si, desi pentru multi a fost dificil, cu totii au recunoscut ca a fost experienta vietii lor.

    Este posibila schimbarea intr-un timp atat de scurt?

    Sa definim schimbarea. Daca ne referim la schimbare in termeni fizici, in care sa presupunem ca vrei sa slabesti, sa construiesti sau sa tonifici musculatura, sa recapeti o postura, sa dezvolti o achizitie tehnica sau motorica, da, exista un proces care dureaza ceva timp in functie de varsta, sex, forma sportiva, determinare etc.

    Dar a atinge acele obiective nu inseamna schimbare, inseamna doar un proces de adaptare la stimuli externi. Motorul acestor transformari incepe cu intentie, apoi cu dorinta, sunt mecanisme psihologice prezente in fiecare dintre noi. Schimbarea se produce insa doar cand trecem de pragul de dorinta. Orice fumator “doreste sa se lase”, insa, lipseste ceva. Se cheama “ a lua o decizie ferma, adamanta, cum spun englezii, de neclintit”. Intentia si Dorinta sunt doar filme, proiectii, fantezii. Decizia este cel mai puternic generator transformational, de acolo pleaca imaginatia, creatia si energia vitala.

    Schimbarea este posibila imediat, se produce instant, intr-o fractiune de secunda. Motivul pentru care este perceputa ca pe un proces care ia mult timp este pentru ca oamenii spera la a gasi schimbarea in zona de confort, iar acest lucru nu este posibil, insa ei inca “incearca”, chiar ii poti auzi justificandu-se, ”incerc”. Cei care reusesc pot spune ca a trebuit sa pasesca pe carbuni incinsi, au trecut de pragul de dorinta si de iluzia transformarii confortabile, au luat o Decizie, iar aceasta a durat o secunda.

    Se cheama principiul efortului de vointa sau, cum a numit-o regretatul Wayne Dyer, the Shift, elementul-cheie in tabara The CODE.

    Cum arata o zi la THE CODE?

    Pot descrie pe scurt liniile principale. Fiecare zi este diferita, participantii consuma 10 sucuri si shot-uri proaspat stoarse din fructe si legume completate de superalimente, trec prin 12 rutine diferite de antrenamente modificate si ajustate tiparului lor somatic, participa la 10 seminarii educationale, de consiliere psihologica si exercitii de meditatie si introspectie. Se adauga sesiuni de respiratie profunda folosind tehnici specifice de educare a sistemului cardio pulmonar pentru a consuma mai eficient oxigenul si acestea se intampla la aproape 1400m altitudine, in locul cu cel mai pur oxigen din Romania, la Fundatica, activitati de grup, drumetii etc. Un program zilnic plin, in care participantii sunt impinsi constant in afara zonei de confort.

    Care sunt miturile sau prejudecatile cu care te intalnesti cel mai des in zona aceasta a transformarii fizice?

    Sunt nenumarate, insa nu le-as numi mituri sau prejudecati, ci mai degraba confuzii. Educatia este foarte des confundata cu “studiul” de articole virale raspandite in online. Mintea umana are doua forme de evaluare si indosariere a informatiei. Cea care implica evidente – “stiu” sau “nu stiu”. Cea de-a doua este undeva intre ele si implica “crez” iar crezul este iminent legat de indoiala, de aceea, are o forma ambigua si instabila in psihicul uman. In multe cazuri, crezul este confundat cu evidenta/certitudine. Crezul este pecetea unui om care refuza sa se educe, insa care pretinde ca stie.

    Probabil cea mai mare confuzie este legata de transformarea fizica asociata cu “arderea de calorii” sau “cu cat transpir mai mult, slabesc mai mult”. Perceptia iluzorie ca numarul de calorii arse la un antrenament sau cantitatea de lichid eliminata prin pori reflecta eficienta.In realitate, ceea ce face un antrenament eficiente, indiferent de natura lui, este modul in care stimulezi sistemul nervos, endocrin, cardiopulmonar si locomotor. Iar cea mai mare greseala intalnita in cariera mea este infometarea si lipsa recuperarii post antrenament.

    Magia adaptarii si transformarii acelor sisteme nu se intampla in timpul antrenamentului, antrenamentul este doar o “trauma”, o incarcatura externa la care corpul rapunde cu o incarcatura interna. Aceasta incarcatura interna este divizata prin doua procese -primul de restabilire a homeostazei, apoi, de adaptare la noul nivel de antrenament. Ambele procese au nevoie de nutrienti si de odihna; cand acestea nu sunt conforme cu antrenamentul, se ajunge rapid la un platou sau chiar la sindromul de supra-antrenament specificat mai sus.

    Ai lucrat foarte multi ani in Statele Unite ale Americii, precum si in alte tari. Care sunt primele diferente care iti vin in minte cand te gandesti la publicul tau de acolo si de aici?

    Exista o discrepanta evidenta, mai ales daca ne referim la S.U.A. Industria de fitness si de wellbeing sunt, probabil, cu o década, chiar si mai mult in fata noastra. Totusi, cu acest urias avantaj si momentum al industriei, generalizat, cetatenii americani sunt extrem de ignoranti cand vine vorba de corpul si sanatatea lor. Obezitatea in randul clasei medii sociale a atins niste cote de neimaginat acum 15-20 de ani. La polul opus, publicul roman este exponential mai deschis la a face sport decat in S.U.A. Nu ne-am ridicat inca la nivelul unor tari europene super dezvoltate precum Austria, Elvetia, Suedia sau Finlanda unde, literalmente, toata lumea face sport, insa ne apropiem cu pasi mari catre o generatie care imbratiseaza si integreaza sportul in viata de zi cu zi. Poti observa usor cum strazile si soselele sunt din ce in ce mai mult populate grupuri de biciclisti; daca acum 15 ani, singurul sport din Herastrau era hidrobicicleta, acum vedem oameni, copii, familii facand sport - tenis, fotbal, jogging, role. Desi aud constant ca suntem sedentari si ca avem copii blocati cu capul in tablete, eu sunt optimist si convins ca, in acest aspect, de dezvoltare a constientizarii sanatatii prin sport si miscare, ne indreptam catre o generatie mai sanatoasa fizic si mental. Avem, din fericire, cativa pionieri, antrenori de top si persoane publice care scot oamenii din spatiul urban si promoveaza sportul la munte, in natura, in aer liber. Acest fenomen este in expansiune, iar statisticile arata ca oamenii iubesc aceasta idee de promovare a sportului si a sanatatii.

    Faci trecerea de la coach la life coach si ai o traiectorie care inspira din ce in ce mai multi oameni. Acest lucru implica o mai mare presiune pentru tine?

    Life Coach… In cel mai onest mod, cred ca asta am facut toata viata, de la prima persoana pe care am antrenat-o. Poate pentru mine, acum 20 de ani, obiectivul era unul de natura fizica, in care ma concentram pe obtinerea unui obiectiv specific. In timp, insa, am fost atras ca un magnet catre studiu si educatie. Am inceput, pentru a-mi echilibra corpul si a evita operatiile la coloana pe care multi medici ma asigurau ca sunt iminenete, sa studiez profund anatomia, biomecanica corpului, zonele de energie, antrenamentul functional, Yoga, Pilates. Am ajuns in punctul in care am transmis educatia mea catorva generatii de antrenori si am realizat, la un moment dat, ca toata educatia si experientele mele pot modifica profund motoarele motivationale ale oamenilor cu care lucrez.

    Am tranzitat in cariera mea de la a fi foarte introvetrit si glosofob, pana la a ajunge sa vorbesc degajat in public. Mai mult, am observat ca pot lua concepte foarte tehnice, complicate si le pot comunica simplu si eficient. A fost punctul in care am trecut de la studierea corpului uman la studiul aprofundat al psihicului uman. De la maestrii Jung, Freud, Rorschach pana la pionierii New Age Buckminster, Ray Kurtzweller, Steven Kotler, am studiat, aplicat, observat si inapoi.

    Probabil cea mai valoroasa lectie si cel mai profund studiu a fost si este inca observarea comportamentului in afara zonei de confort, cei care au lucrat si lucreaza cu mine stiu ca fiecare sesiune este o iesire “drift” din confortul fizic si mental. Le multumesc mult pe aceasta cale, imi sunt o sursa de inspiratie.

    Mai simplu, corpore sano este doar o parte a formulei, este si cea mai usoara, mens sana este de fapt schimbarea, acolo sunt acum, fara presiune si dedicat complet sa contribui.

    Scrii prima ta carte, “Adversarul interior”. Cine este adversarul interior si cum putem castiga in fata lui?

    “Adversarul interior” este cartea care leaga povestea mea, experientele si obstacolele prin care am trecut, cu stiinta si studiul psihicului uman. Este o imbinare de logica si emotie, de trecere de la uman la real, de la stiinta la eseistica, de la confuzie la evidenta.

    Este o carte care te inarmeaza pentru singura si cea mai mare lupta pe care o vei duce in viata aceasta, lupta cu frica si propriile limitari. O lupta pe care si eu am dus-o orb, neinarmat si legat la maini in fata unui oponent pe care il credeam indestructibil si pentru care mi-au trebuit ani multi sa imi eliberez ochii si sa realizez ca acest adversar este de fapt iluzoriu, o fantoma fara consistenta, o relicva medievala mostenita fara consimtamantul nostru.

    Sunt ferm convins ca fiecare dintre noi are o putere extraordinara, o capacitate de intelect si creatie pe care aproape ca nici nu o putem imagina, insa suntem blocati si restrictionati de sistemul de credinte, de programe si de caracteristici psihologice reductioniste, de frica si negare, guvernantii zonei toxice de confort.

    Lucrarea te poarta pas cu pas spre intelegerea emotiei, fricii si ramificatiilor psiholgice asociate cu ea, apoi spre legatura fricii cu diferitele fobii si temeri, geneza lor si constructia in timp si spatiu.
    Desi o auzim des si suna a cliseu, iesirea din zona de confort este o stiinta bine studiata la ora actuala si are ca nucleu de functionalitate fenomenul “Face your Fears”.

    Adversarul interior este frica, aceasta este asemanatoare unui virus, unui parazit in intestine, nu stim ca este acolo decat cand intra in forma activa, insa ne consuma, ne blocheaza energia vitala si ne face doar un set de reflexe conditionate de societate si de mediul inconjurator.
    O putem infrange numai prin a constientiza ca este acolo, a o privi in fata, insa acest proces este unul extrem de dificil, proces pe care il descriu in peste 350 de pagini.

    Ce le-ai spune celor care citesc, aud despre THE CODE, dar carora le este prea teama sa faca pasul acesta?

    Cand simti teama, bucura-te, e un indicator care arata verde, este directia in care trebuie sa mergi. Vei fi surprins sa vezi ca Ferrari-ul in care mergi are mai mult decat o treapta.

    Ne vedem in tabara! 12-18 mai, Fundatica, www.btcode.eu

    Vizionare placuta


    Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.